van rompuy
Herman VAN ROMPUY, prezident EÚ. PHOTO: © European Union, 2013

Dlžíme občanom nádej, tvrdí prezident EÚ Van Rompuy

van rompuy
Herman VAN ROMPUY, prezident EÚ. PHOTO: © European Union, 2013

BRUSEL – V Bruseli sa opäť zišli lídri krajín európskej únie, aby si na poslednom tohtoročnom summite podebatovali o spoločnej hospodárskej a menovej politike a obrane. Ale ako povedal premiér Fico v lietadle novinárom, nikto presne nepozná detaily predkladaných materiálov.

ZNÍŽENIE ROZPOČTU NA OBRANU

Niektoré z európskych krajín v posledných piatich rokoch znížili svoje rozpočty na obranu až o 40 percent napriek tomu, že bezpečnostné výzvy vo svete majú rastúcu tendenciu.

Počas štvrtkového vystúpenia na pôde Európskej rady v Bruseli to vyhlásil generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, ktorý sa vrcholnom zasadnutí zúčastnil v súvislosti so snahami o posilnenie Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ (SBOP).

NEISTOTA VYCHÁDZA DRAHŠIE

Šéf aliancie, spomedzi ktorej 28 členov je 21 súčasťou EÚ, ocenil opätovné sústreďovanie sa európskeho bloku na oblasť bezpečnosti a obrany a vyzval na posilnenie úlohy Európy v iných častiach sveta ohrozovaných nestabilitou.

„Všetci vieme, že bezpečnosť má svoju cenu. Ale neistota vychádza drahšie,“ povedal Rasmussen v narážke na humanitárne a ekonomické dôsledky kríz na Balkáne či v Somálsku.

EFEKTÍVNEJŠIE VYUŽÍVANIE ZDROJOV

„Som oddaný Európe, ktorá je dôveryhodným a schopným hráčom na medzinárodnej scéne, Európe, ktorá je silná ekonomicky, politicky a vojensky,“ dodal šéf NATO s tým, že ak EÚ prenecháva priestor iným, prichádza o možnosti brániť svoje „hodnoty a záujmy“.

Vyzval tiež na efektívnejšie využívanie zdrojov, čo si vyžaduje vyššiu spoluprácu „v rámci Európy a naprieč Atlantikom“. Ťažiskovou témou koncoročného summitu EÚ by mala byť práve SBOP ako jeden z významných prvkov Spoločnej bezpečnostnej a zahraničnej politiky EÚ, čo je na úrovni prezidentov a premiérov prvý prípad za posledných päť rokov.

Viac..  Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

CAMERON NEBUDE SÚHLASIŤ

Účastníci sa budú zameriavať na tri hlavné otázky, ktoré sú definované ako zvýšenie účinnosti, viditeľnosti a vplyvu SBOP, posilnenie rozvoja obranných spôsobilostí a posilnenie obranného priemyslu EÚ.

Podobne ako v ostatných témach zrejme diskusiu poznačia nezhody medzi jednotlivými lídrami, čomu nasvedčuje vyhlásenie britského premiéra Davida Camerona pred novinármi v Bruseli, že nebude súhlasiť s návrhmi smerujúcimi k vytváraniu spoločných ozbrojených síl EÚ.

VZÁJOMNÁ PODPORA KRAJÍN

„Máme stratégiu, ktorú implementujeme krok za krokom. Vianoce sú časom nádeje a my to našim občanom dlžíme, tak kolegovia začnime,“ povedal prezident Európskej únie Herman Van Rompuy.

„Budeme isto rozoberať bankovú úniu a hospodársku spoluprácu a vzájomnú podporu krajín v budúcnosti,“dodáva nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices