Vlaková doprava v EÚ: Chystajú sa veľké zmeny a celoeurópska železničná sieť

železničná stanica
PHOTO: Ilustračné, Flickr.

Iba šesť percent obyvateľov EÚ dnes využíva vlakovú dopravu. Obyvatelia viacerých krajín sa celkom logicky môžu pýtať kompetentných – a čudujete sa? Úroveň tejto dopravy i samotných vlakov je totiž v jednotlivých krajinách absolútne odlišná. Poslanci Európskeho parlamentu ale veria, že ich dlhodobá snaha povedie k pozitívnej zmene nielen tejto úrovne, ale následne aj postoja Európanov.

V EP prijali už štvrtý balík pre železnice. V blokoch ho v priebehu týždňa schválil Výbor pre dopravu. Cieľom je harmonizácia a zefektívnenie príliš rozdielnych železničných sietí v Európe. Aktuálny balík by sa mal prejaviť vo vybudovaní celoeurópskej nákladnej, ale aj osobnej železničnej siete. Teraz sú na rade rokovania s členskými štátmi. Presunu železničných služieb cez hranice aktuálne bránia viaceré absurdnosti, ktoré na jednom príklade demonštroval poslanec Michael Cramer: „Predstavte si dlhý nákladný vlak, ktorý ide z Tallinu do Lisabonu. Musel by mať vystavených 26 až 28 bezpečnostných certifikátov a presun by museli schvaľovať príslušné orgány v 26 až 28 krajinách. Veď to je úplný nezmysel.“

Nielen dopravou, ale aj zločinom sa poslanci zaoberali v poslednom predvianočnom týždni v Európskom parlamente. Znepokojuje ich totiž fakt, že iba jedno percento zisku zo zločinov ako sú pašovanie drog, či falšovanie, sa podarí zmraziť alebo zhabať. Zvyšných 99 percent sa zakaždým podarí vyprať a dostanú sa legálne do obehu. Môžu za to aj veľké rozdiely v tom, ako sa štáty stavajú ku konfiškácii majetku z trestnej činnosti. Poslanci Výboru pre občianske slobody ale už odhlasovali potrebné zmeny.

„Isté štáty možno aktualizujú svoje zákony, ale mnohé to nerobia,“ konštatuje poslankyňa Monica Macovei. „Potrebujeme legislatívu z európskej úrovne. Niektorým krajinám sa naozaj darí konfiškovať takýto majetok, ale väčšina to stále nerobí.“

Nuž a na opačnej strane ako zločinci, ktorí sa topia v peniazoch, sú tí najchudobnejší. Blíži sa termín, keď by sa mali dočkať lepšej pomoci ako doteraz. Už od 1. januára 2014 by mali agentúry na pomoc chudobným aktivovať svoje programy. Na najbližších sedem rokov ich čaká slušný balík peňazí – 3 a pol miliardy eur.

Viac o tejto, ale aj predchádzajúcich témach, sa dozviete z videa:

O nin

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices