Testovanie na zvieratách je v EÚ minulosťou – ale iba pri kozmetike. Príde zmena aj v iných oblastiach?

testovanie na zvieratách
PHOTO: Flickr.

Trvalo to dlhých 20 rokov, ale tento rok bol konečne úspechom pre všetkých bojovníkov za práva zvierat i mnohých europoslancov. Od marca 2013 je v celej EÚ zakázané nielen testovanie kozmetiky na zvieratách, ale aj predaja výrobkov, ktoré by boli vyrobené takýmto spôsobom. Aká bola história tohto boja?

Ešte v roku 1993 sa podaril dosiahnuť zákaz predaja kozmetiky, testovanej na zvieratách. To, čo vyzeralo pekne na papieri, sa ale do praxe tak skoro nezaviedlo. Najprv sa ako termín určil rok 1998. Lenže ešte v roku 1997 sa presunul – na začiatok nového milénia. Chýbala totiž vhodná alternatíva k testovaniu na zvieratách, a tak nemé tváre trpeli ešte pár rokov. V roku 2004 sa veci trochu pohli – prišiel zákaz takéhoto testovania konečných kozmetických výrobkov. O päť rokov neskôr sa k nemu pridal zákaz testovania kozmetických prísad na zvieratách a predaja určitých výrobkov. Testovanie zostalo povolené iba v určitých oblastiach zdravotníctva – napríklad pri výskume rakoviny a alergénov.Dátum 11. marec 2013 si v kalendári mohli krúžkovať všetci Európania, ktorí so zvieratami úprimne súcitia – podarilo sa dosiahnuť úplný zákaz testovania na zvieratách pre novú kozmetiku predávanú v EÚ.

Viac..  Európsky parlament prijal zákon o obnove 20 % pevninských a morských oblastí EÚ

Stále ale je za čo bojovať. Na zvieratách sa naďalej testuje pri výrobe čistiacich prostriedkov, poľnohospodárskych a premyslených chemikálií, farieb, či prísad do jedla. A 80 percent zvyšných krajín sveta stále povoľuje testovanie aj v prípade kozmetiky. Zákaz v EÚ by ale mohol pomôcť. Kozmetické spoločnosti totiž budú musieť prehodnotiť výrobné postupy a zmeniť ich, inak sa na európsky trh nedostanú. Ich motivácia je ritom slušná – v EÚ je okolo 503 miliónov spotrebiteľov.

Zaujíma vás, ako sa teda nové kozmetické produkty v EÚ testujú v súčasnosti? Aj to sa dozviete z videa:

O nin

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices