hemicycle
PHOTO: redakcia/Štrasburg.

Tu sa to všetko deje! Hemicycle, alebo ak chcete „osie hniezdo“! Prijatých je tu 70% zákonov pred tým, ako sa dostanú na Slovensko

hemicycle
PHOTO: redakcia/Štrasburg.

Hemicycle – čo to vlastne je?

Hemicycle je miestom, kde sa stretáva všetkých 754 členov Európskeho parlamentu. Každý mesiac sa stretávajú v Bruseli, niekedy v Štrasburgu. V hemicycle sú členovia EP rozdelení podľa politickej príslušnosti. Predsedovia politických skupín sedia vpredu a vedú svojich kolegov. Celú diskusiu riadi prezident Európskeho parlamentu, ktorý sedí  v strede hemicycle. Taktiež dozerá na priebeh hlasovania.

Pôvod Hemicycle

Toto slovo pochádza zo starovekého Grécka a znamená „polkruh“. V legislatíve sa hemicycle považuje za miestnosť v tvare polkruhu  či podkovy, kde členovia politických strán diskutujú a schvaľujú zákony. Na rozdiel od lavíc usporiadaných oproti sebe má takýto tvar medzi politickými stranami podporiť skôr konsenzus než konfrontáciu. Napriek tomu ho niektorí europoslanci nazývajú „osím hniezdom“, keďže tu často prichádza aj k ostrejším výmenám názorov.

Viac..  Jozef Mihál podrobne o norme Euro 7: Čo to bude znamenať pre automobilky a pre ľudí

Načo je to dobré? V hemicycle členovia EP diskutujú o témach, ktoré sa týkajú nás všetkých – ako životné prostredie, poľnohospodárstvo, či dopravu. Potom hlasujú o európskych zákonoch. Sedem z desiatich zákonov prijatých v každej krajine je najprv odhlasovaných práve v spomínanom hemicycle.

Viac o najdôležitejšom mieste Európskeho parlamentu sa dozviete v priloženom videu:

O ram

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices