Koniec čakaniu na úradoch práce? Komisia predstavuje program Záruka pre mládež

študenti
PHOTO: Flickr.

Najväčším problémom súčasnosti je nezamestnanosť mladých ľudí. Bez práce je v Únii až 5,5 milióna absolventov stredných a vysokých škôl, čo predstavuje asi 23 percent. Situácia je najkritickejšia v Španielsku a Grécku, kde končí na úradoch práce až 0,5 milióna ľudí do 25 rokov. Riešením by mal byť program Záruka pre mládež, ktorý garantuje pracovné miesto pre každého.

Mladý Európan by mal dostať prácu do štyroch mesiacov od ukončenia školy alebo posledného zamestnania. Jedná sa pritom o pracovné a učňovské miesto, prípadne stáž či inú formu vzdelávania. Európska komisia považuje tento program na zníženie nezamestnanosti za jeden z najlepších. Svetlým príkladom je Fínsko a Rakúsko, kde projekt funguje a teší sa veľkej popularite. Europoslanci preto žiadajú všetky členské krajiny, aby sa tejto pomoci chopili aj oni a zo systému nikoho nevynechali.

Viac..  J. Nagel: Je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB pred letnou prestávkou zníži sadzby

To, akým spôsobom štáty zaradia program do svojej legislatívy, ostáva na ich pleciach. Jedno je však isté – neexistuje  jeden uniformný model, no dôležitý je výsledok. Prvé zamestnanie je pre mladého človeka významným životným krokom a dôležitým štartom do budúcnosti. Šanca nájsť si dobrú prácu je v dnešnej dobe čoraz nižšia, preto by mali krajiny budúcim živiteľom rodín túto situáciu uľahčiť.

Viac sa dozviete v priloženom videu.

O ruz

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices