Nová forma zamestnávania: Agentúrnych pracovníkov pribúda v Únii čoraz viac

biznis žena
PHOTO: Flickr.

Agentúrni pracovníci sú pre firmu jednou z možností, ako pružne reagovať na rýchle zmeny na trhu. Túto flexibilnú formu zamestnávania využívajú čoraz častejšie milióny Európanov, pre ktorých platia rovnaké podmienky, akoby ich najala priamo spoločnosť. Vyplýva to z Európskeho zákonu o ochrane dočasných agentúrnych pracovníkov, podľa ktorého majú práva a povinnosti, ako ich ostatní kolegovia.

Právna norma sa vzťahuje na rovnakú výšku mzdy, dĺžku pracovného času, prestávku, nárok na odpočinok i dovolenku a  protidiskriminačné opatrenia. Agentúrni pracovníci sa od ostatných zamestnancov v ničom neodlišujú, a preto by mali mať prístup ku kolektívnym zariadeniam, ako sú jedálne, inštitúcie pre deti a dopravné služby. Zamestnávateľ im okrem možnosti odborného vzdelávania poskytuje aj informácie o voľných pracovných miestach v organizáciách, v ktorých pracujú.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Každá členská krajina má svoje vlastné predpisy na ochranu agentúrnych pracovníkov. V niektorých štátoch vyjednávajú o ich požiadavkách zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov, no prvoradé sú všeobecné nariadenia a pokyny zo strany Európskej únie. Presne definované a zrozumiteľné podmienky totiž neznamenajú len lepšie postavenie agentúrnych zamestnancov, ale aj lepší obraz spoločnosti.

Viac sa dozviete v priloženom videu.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices