Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 51. týždňa

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

SLOVENSKO

Naša Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity [ARDAL] informovala o svojich zámeroch ohľadom financovania sa Slovenska v budúcom roku. ARDAL plánuje popri existujúcich 5 líniách prísť so 4 novými líniami dlhopisov so splatnosťou až nad 15 rokov. V pláne je tiež benchmarková emisia denominovaná v amerických dolároch. Naplánovaných je 10 aukcií.

MAĎARSKO

Ako hovorí Eva Sadovská, analytička Poštovej banky, Najvyšší súd v Maďarsku prišiel s verdiktom ohľadom fungovania cudzomenných pôžičiek. Hoci nerozhodol o niektorých dôležitých otázkach, podporil komerčné banky výrokom, že dlžníci mohli v prípade FX hypoték ťažiť z výhodnejších úrokových sadzieb a teda majú niesť následky v podobe kurzových výkyvov. Riziká spojené s kurzovými výkyvmi nedávajú podľa najvyššieho súdu dôvody na to, aby boli zmluvy o poskytnutí FX úverov označené za neplatné či neetické. Na rozhodnutie súdu, ktorý sa priklonil skôr na stranu bánk než vlády, reagoval maďarský forint posilnením pod hladinu 300 EURHUF.

ČESKÁ REPUBLIKA

Česko plánuje emisiu eurbondov. Šéf českej dlhovej agentúry Pavelek minulý týždeň uviedol, že Česká republika bude v budúcom roku potrebovať na trhu získať 400 mld. CZK, čo je o 29 % viac ako v aktuálnom roku 2013. Pavelek očakáva, že Česko by mohlo po tohtoročnej prestávke prísť aj s emisiou dlhopisov denominovaných v eurách a to v predpokladanom objeme 2 mld. EUR. Česko chce trhy otestovať hneď v úvode roka troma aukciami a využiť prípadný vysoký dopyt.

CYPRUS

Predstavenstvo trvalého eurovalu [ESM] definitívne odkleplo uvoľnenie ďalšej tranže pre Cyprus v objeme 100 mil. EUR, ktoré už skôr odporučili ministri financií eurozóny na stretnutí Eurogroup. Cyprus tak doposiaľ zo záchranného programu dostal 4,6 mld. EUR z plánovaných 9 mld. EUR. Ďalšiu miliardu ostrovnej krajine požičia Medzinárodný menový fond [MMF].

USA

Pol roka sa o ňom len hovorilo a dnes je realitou. Tapering. Slovo, ktoré do slovenčiny vieme preložiť len zdĺhavým slovným spojením „znižovanie objemu nákupov aktív v rámci prebiehajúceho kvantitatívneho uvoľňovania“ či kratším „škrtanie stimulov“. Ben Bernanke a jeho partia na minulotýždňovom zasadnutí menového výboru amerického Fed-u rozhodli, že k taperingu pristúpia a počnúc januárom obmedzia objem mesačných nákupov aktív zo súčasných 85 mld. USD na 75 mld. USD. Americká centrálna banka tak bude do ekonomiky nalievať menej peňazí vytvorených z ničoho a rovnocenne po 5 mld. USD zníži objemy nákupov ako štátnych dlhopisov, tak i cenných papierov krytých hypotékami. Rozhodnutie Fed-u nebolo všeobecne očakávané, avšak ani celkom prekvapivé. Fed so stimulmi nekončí, len znižuje ich objem a rovnako potvrdil, že úrokové sadzby bude držať na nule ešte dlhší čas, kým nezamestnanosť nepoklesne pod 6,5 % a inflácia nedosiahne 2,5 %. Len pre lepšiu predstavu, 75 mld. USD, teda novo-nastavený objem mesačných nákupov, zodpovedá takmer celoročnému výkonu slovenskej ekonomiky a je zároveň asi 110 – krát vyšší, než padnutý jackpot v americkej lotérii, ktorého boli včera plné aj slovenské médiá.

O red

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices