Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/dub.

Eurokríza sa v roku 2013 stala nudnou…alebo nie?

Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/dub.

Spomínate si na rok 2012? Na jar skrachovalo Grécko, následne si dva krát hodilo parlamentné voľby a celá Európa sa triasla, aby ich nevyhrali komunisti zo SYRIZA alebo neonacisti zo Zlatého úsvitu. Chvíľu na to sme zachraňovali španielske banky, na hranu sa dostali Cyprus a Slovinsko. No v lete 2012 pripravila Európska centrálne banka program nákupu dlhopisov OMT a eurokríza akosi znudnela.

Aspoň na čas. V marci prišiel šok v podobe cyperskej krízy. Hoci sa o pravdepodobnom riešení hovorilo takmer rok, málokto ho bral vážne až kým nebolo neskoro. Obrovsky prepákovaný cyperský finančný sektor neuniesol straty spôsobené gréckym bankrotom a keď ECB zavrela tok likvidity cez program ELA, vláda zasiahla a finančný systém začala zachraňovať.

Straty museli znášať nielen daňovníci, ale aj majitelia dlhu cyperských bánk a väčší vkladatelia

Tentoraz to však prebiehalo inak. Straty museli znášať nielen daňovníci, ale aj majitelia dlhu cyperských bánk a väčší vkladatelia. Prestali fungovať bankomaty, zastavili sa toky eur von z krajiny a euro sa neoficiálne rozlomilo na dve rôzne meny – normálne euro a cyperské euro.

Aj táto situácia nakoniec prehrmela, no Európa sa zmenila. Štátne rozpočty prestali byť zaujímavé. Od 1.januára začal platiť Fiškálny kompakt, teda súbor pravidiel, ktorý už konečne mal donútiť politikov správať sa zodpovedne a nemyslieť len na najbližšie voľby. Už pár mesiacov na to bolo jasné, že krajiny ho budú porušovať ako na bežiacom páse. Deficity vo väčšine členských štátov naďalej svietia na červeno a verejný dlh rapídne narastá. Európa sa potáca niekde na hrane recesie a stagnácie, s očami všetkých uprenými na nemecký priemysel, ktorý ako jednooký medzi slepými drží európsku ekonomiku nad vodou. Napriek tomu výnosy na štátnych dlhopisoch v roku 2013 poklesli.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices