Klinické testy na ľuďoch čakajú zmeny! Mali by byť účinnejšie, rýchlejšie a bezpečnejšie

klinický test
PHOTO: Flickr.

Na kozmetických, či iných výrobkoch si dnes už bežne prečítate formulku „netestované na zvieratách“. O testovaní na ľuďoch sa ale nepíše vôbec. Pritom aj my, ľudia, zohrávame v testoch svoju úlohu. Konkrétne v tých medicínskych. Ide o klinické skúšanie, ktorého cieľom je zistiť, či sa nejaký medicínsky postup, liečba alebo pomôcka dajú účinne a úplne bezpečne uplatniť na ľuďoch.

Klinické testy sú skrátka pre pokrok medicíny nevyhnutné. Európsky parlament navrhuje nové nariadenie o klinickom skúšaní liekov na ľuďoch. Momentálne sa klinické testy riadia predpisom z roku 2011. Ten je však veľmi komplikovaný, čo potvrdzujú aj mnohí lekári. Tí sa sťažujú na to, že obrovské množstvo predpisov potláča inovácie. Obávajú sa toho, že predpisy budú iba pribúdať, a cesta tak bude ešte zarúbanejšia.

Až doteraz neexistovala povinnosť zverejniť úplné výsledky klinických testov. Nový predpis to má ale zmeniť. A poslankyňa Európskeho parlamentu Glenis Wilmott, ktorá správu predkladá, sľubuje, že po novom bude všetko jednoduchšie. „To chcú predsa všetci,“ konštatuje, ale zároveň upozorňuje: „Doplnila som však prvky transparentnosti. Myslím si, že by sme sa mali dozvedieť výsledky testov, aj tých neúspešných. Podľa mňa práve to je predpokladom dobre vedy a dôvery ľudí v medicínu.“

Nové pravidlo prinesie ešte jednu zmenu – dá právo hovoriť takzvanému etickému výboru. O čo ide? Dozviete sa v nasledujúcom videu: 

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie emisií z odvetvia budov

O nin

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices