Cestovanie s domácimi miláčikmi bude jednoduchšie a vznikne elektronická databáza!

cestovanie so psom
PHOTO: Flickr.

Patríte aj vy k ľuďom, pre ktorých je štvornohý zvierací miláčik plnohodnotným členom rodiny? Tak potom si možno neviete predstaviť, že by s vami nemal cestovať, ak sa vyberiete na dovolenku, či výlet. Pokiaľ je to iba v rámci krajiny, z jedného kúta do druhého, je to jednoduché. Ak sa však vydávate za hranice, môžete mať množstvo otázok a obáv…

Našťastie, v rámci Európskej únie je cestovanie so zvieratami relatívne jednoduché. Musíte však mať svojho miláčika začipovaného a potrebuje aj svoj vlastný pas. A musíte mať potvrdenie, že vás pes, mačka, či né zviera, je zaočkované proti besnote.

Už onedlho by sa malo všetko zjednodušiť, ale zdravotné kontroly budú prísnejšie. Za harmonizáciou pravidiel EÚ stoja poslanci Európskeho parlamentu. Rozhodli sa zrušiť súčasné pravidlo, podľa ktorého si cestovatelia môžu so sebou vziať iba päť zvierat. Pýtate sa, pre koho to má význam, keďže asi málokto so sebou ťahá celý zverinec? Pre tých, ktorí sa chcú zúčastniť napríklad výstav zvierat, či športových podujatí. Okrem toho europoslanci značne obmedzili byrokraciu.

Ešte donedávna ste nemali veľkú šancu dostať za hranice zvieratá, mladšie ako tri mesiace. Vakcína proti besnote totiž začína účinkovať až za 21 dní. Už čoskoro ale pustia do sveta aj 12 až 16 týždňové šteňatá, mačiatka, či iné mláďatá.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

A ešte sa blíži jedna zmena, ktorú možno budú niektorí majitelia považovať za zbytočné sledovanie, ale údajne má svoj význam: elektronická databáza.

„Požadovali sme elektronickú databázu, aby sme mali prehľad o pohybe domácich miláčikov,“ hovorí poslankyňa Jill Evans. „V prípade prepuknutia nejakej choroby by ju tak bolo možné oveľa jednoduchšie vystopovať.“

Chcete sa o tejto téme dozvedieť viac? Zaujíma vás, koľko mačiek a psov je registrovaných v EÚ? Sú to desiatky miliónov, ale presné číslo sa dozviete v nasledujúcom videu:

O nin

Odporúčame pozrieť

Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

V pondelok 15. apríla zorganizovalo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a UNHCR, Agentúra OSN pre utečencov …

Consent choices