Každoročne je 8 miliónov obyvateľov EÚ obvinených alebo podozrivých z trestného činu

súdne kladivko
PHOTO: Flickr.

V Európskej únii žije 500-miliónov ľudí z 27-ich krajín. V rámci slobodného pohybu môžeme žiť, pracovať, cestovať a nakupovať kdekoľvek v Európe. Niekedy však čelíme rôznym prekážkam, vylúčeniu i diskriminácii. Pre všetkých Európanov platia rovnaké práva, či už ide o jednotný trh, medzinárodné manželstvo, ochranu osobných údajov, nakupovanie cez internet alebo zdravotne postihnutých občanov.

Až 12 miliónov Európanov žije v inom členskom štáte. To však nemení nič na tom, že majú rovnaké možnosti, ako v hociktorej krajine EÚ. Iné to nie je ani v prípade, keď sa stanete obeťou zločinu. Bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzate, máte právo na pomoc, ochranu a spravodlivosť. V otázke trestného činu ostaneme aj naďalej – obvinení môžu za účelom spravodlivého procesu kontaktovať svojho právnika, rodinu aj konzulát.

Láska nepozná hranice a v Európe je až 16 miliónov medzinárodných párov. Európska únia uľahčuje situáciu aj v tomto smere, kedy schvaľuje predpisy o nakladaní so spoločným majetkom. Ak sa so svojou polovičkou vyberiete na medové týždne do zahraničia a náhodou stratíte pas, môžete ostať pokojní. Nové doklady vám totižto vystavia na ktoromkoľvek veľvyslanectve členskej krajiny.

Viac..  Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

Európska únia myslela aj na telesne postihnutých občanov, ktorí si bez problémov dokážu nájsť prácu, ale aj nakupovať cez internet z iných členských krajín. On-line európska kúpna zmluva ochraňuje vaše práva, napríklad i pri vrátení tovaru. Tieto predpisy ocenia tiež podnikatelia, ktorí môžu vďaka rovnakým podmienkam obchodovať kdekoľvek v EÚ.

Viac sa dozviete v priloženom videu.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices