Francúzsko zavádza 75 percentnú daň!

francúzsky parlament
Assemblée Nationale, PHOTO: Flickr.

PARÍŽ – Napriek sťažnostiam a nevôli monhých boháčov a aj známych osobností, francúzsky ústavný súd potvrdil takzvanú milionársku daň. Týkať sa bude síce len tých najbohatších, ale dokopy bude daň dosahovať až 75 percent.

MILIONÁRSKA DAŇ

Francúzsky ústavný súd dal zelenú tzv. milionárskej dani, ktorá sa má týkať spoločností vyplácajúcich mzdy v sumeviac ako 1 milión eur ročne. Tento krok, ktorým majú aj bohatí prispieť na protikrízové opatrenia, pobúril podnikateľské a futbalové kruhy, a preto v určitom momente hrozili štrajkom.

Pôvodne mala byť výška milionárskej dane 75 percent, ústavný súd to však zamietol a tvrdí, že maximálna prípustná hranica zdanenia jednotlivca predstavuje 66 percent.Socialistická vláda v krajine následne prepracovala túto daň tak, že sa bude týkať spoločností, a nie jednotlivcov.

V rámci jej novej podoby tak bude mimoriadne zdanená časť mzdy presahujúca v rokoch 2013 a 2014 jeden milión eur, a to 50-percentnou sadzbou. Vrátane príspevkov na sociálne zabezpečenie tak bude táto daň dosahovať zhruba 75 %. Jej vrchná hranica je však na úrovni 5-percentného obratu spoločnosti.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

ÚTEK BOHÁČOV

Proti vysokej dani protestovali viacerí boháči aj známe osobnosti. Príkladom je aj Gérard Depardieu, ktorý už pred časom pohrozil, že na protest proti zvyšovaniu daní vo Francúzsku vráti svoj pas. Depardieu po dnešnom dni možno využije ruský pas, ktorý mu dal osobne ešte v januári jeho osobný priateľ a ruský prezident Vladimír Putin.

Obdiv francúzskej hereckej legendy Gerarda Depardieua k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi je známy a herec sa tým vôbec netají. Nedávno však dosiahol nový rozmer. Svojmu miláčikovi najnovšie zložil poklonu, aká sa len tak nepočúva. Putina totiž prirovnal k pápežovi Jánovi Pavlovi II.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

spotrebice

Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení

Máte pokazenú práčku, mixér, či telefón a radi by ste si ho dali opraviť? Lenže …

Consent choices