Európania zbožňujú ryby. Hrozí však, že si postupne všetky vylovíme!

rybolov
PHOTO: Flickr.

Najmä na Vianoce nesmie v mnohých domácnostiach chýbať na stole ryba. Možno ste si aj vy na Štedrý večer pochutili na kaprovi, alebo na takom lososovi. Lekári odporúčajú konzumáciu rýb pravidelne – a zdá sa, že Európanov do toho ani netreba veľmi nútiť.

V spotrebe rýb sa totiž obyvatelia krajín Únie rozhodne nedajú zahanbiť. Rybné hospodárstvo je preto na Starom kontinente dôležitý sektor. Nielen preto, aby bol uspokojený apetít jedákov rýb, ale poskytuje aj cenné pracovné miesta. Avšak – rybolov nemá iba pozitívne stránky a prínosy.

Negatívne dôsledky dopadajú najmä na životné prostredie. Európske vody v tomto smere doslova drancujeme. Pre priveľký výlov sa ryby nemôžu rozmnožovať a v moriach ich rapídne ubúda. Ryby žijú v komplexnom ekosystéme, teda vedľa seba žijú rôzne druhy. Keď sa teda loví jeden druh, neznamená to, že v sieti neuviaznu aj iné ryby alebo morské živočíchy. Tie sa potom vyhadzujú späť do mora. Šancu na život ale už nemajú, a tak zabíjame aj tie ryby, ktoré nejeme.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Čo sa s tým však dá robiť? V prvom rade Európsky parlament zakazuje zlé zaobchádzanie. Spoločná rybolovná politika, ktorá definuje zákony rybolovu v Európe, sa upravuje každých desať rokov.

V nasledujúcom videu sa dozviete, čo všetko sa mení v záujme záchrany našich morí a ich obyvateľov:

O nin

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices