Lotyšsko prijalo euro

Rozlúčte sa s lotyšským lats. PHOTO: Flickr.

Lotyšsko sa 1. januára pridalo do klubu eurozóny a stalo sa jej 18-tym členom. V deň 15. výročia uvedenia eura začali Lotyši sťahovať svoje laty z obehu a platia eurom.

Oli Rehn, viceprezident EK pre ekonomické a menové otázky privítal Lotyšsko v eurozóne so slovami: „Vaše snahy sa vyplatili a silné hospodárske oživenie vašej krajiny je jasným povzbudením pre ostané európske krajiny, ktoré sa náročne ekonomicky prispôsobujú. Pridanie sa k euru označuje naplnenie cesty Lotyšska späť k politickému a hospodárskemu srdcu kontinentu, čo by sme mali oslavovať.“

Ak doma schovávate nejaké laty, lotyšské komerčné banky vám ich zamenia bez poplatku do 30. júna 2014 a pošty do 31. marca 2014. Centrálna banka bude zamienať peniaze neobmedzene a bez poplatku s výmenným kurzom 1 EUR = 0.702804 LVL.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Krajina,rovnako ako v príprade Slovenska, zobrazuje ceny duálne až do 30. júna 2014. Lotyši dokonca vytvorili verejne prístupnú čiernu listinu, na ktorú budú kontrolné orgány pripisovať všetky podniky, ktoré sa pokúsia profitovať zo zavedenia eura a zavádzať spotrebiteľov. Čierne ovce neminú ani mastné pokuty.

O bar

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices