Európsky parlament, Brusel.
Európsky parlament, Brusel. PHOTO: redakcia/red.

Sú slovenské zákony naozaj slovenské? 70% z nich nám „posielajú“ z Bruselu

Európsky parlament, Brusel.
Európsky parlament, Brusel. PHOTO: redakcia/red.

Sme členský štát Európskej únie a preto musíme rešpektovať pravidlá, ktoré tento zväzok prináša. Všetky zákony v určených oblastiach je náš parlament povinný prijať a uviesť do života Slovákov. Aj ostatné členské štáty musia urobiť to isté..

Európska komisia, ako vláda Európskej únie, navrhuje zákony v týchto oblastiach: telekomunikácie, rybárstvo, energetika, doprava, poľnohospodárstvo…tento zoznam sa stále rozširuje. Europoslanci tieto návrhy schvaľujú.

Európska rada je zložená z hláv členských štátov, alebo predsedov vlád členských štátov a tiež navrhuje zákony. Má na starosti aj politiku a najdôležitejšie všeobecné smerovania Európskej únie.

Sme si aspoň v niečom pánmi my sami?

Áno, máme právo veta. Nechávame si ho pre prípad, že by boli niektoré návrhy zákonov pre nás neprijateľné. Je to v oblastiach, kde musíme brať do úvahy jedinečnosť a špecifiká našej krajiny. Môžeme sa v takom prípade zdržať hlasovania. Prijatý zákon však musíme rešpektovať a zdržať sa akýchkoľvek aktivít proti nemu. Je to v oblastiach ako spravodlivosť, zamestnanosť a sociálne zabezpečenie, dane, obrana a školstvo.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európsky parlament má v týchto prípadoch len poradný hlas. 

Keď sa chcete dozvedieť viac,pozrite si video!

O tkl

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices