Európa prežila ďalší rok

štrngnutie
PHOTO Ilustračné: Flickr.

Európa prežila ďalší rok. Prežila ho aj Európska únia, euro, ECB, či bankový systém. Bohužiaľ, prežila ho aj recesia, dvojciferná nezamestnanosť a prudko rastúci dlh.

Aby sme sa naladili na začiatok roka do pozitívnejšej nálady, prehľad udalostí z posledného týždňa roku 2013 začneme z vtáčej perspektívy. Napríklad zo 170 metrov vysokej veže rozostavanej baziliky Sagrada Familia v Barcelone. Španieli ukázali oficiálnu animáciu dokončenej baziliky. Uvidíte aj ktoré časti je ešte potrebné dostavať. Budova založená na jedinečnej Gaudího architektúre je vo výstavbe od roku 1882 a jej dokončenie sa predpokladá v roku 2026. Okrem dych berúceho vizuálu a gigantickej kapacity 15 000 ľudí je stavba zaujímavá ešte jedným aspektom. Od svojho počiatku je financovaná zo súkromných zdrojov. Spočiatku boli zdrojom najmä súkromní donori, dnes sú hlavným zdrojom príjmy z turizmu – dva milióny turistov ročne zaplatia 25 miliónov eur len na vstupnom.

Krásny príklad, ako kombinácia súkromnej iniciatívy a dobrovoľného financovania dokážu vytvoriť veľké projekty, ktoré sú živé aj sto rokov po tom, čo otcovia myšlienky zomreli. Možno dokončeniu konečne pomôžu aj flexibilnejšie pracovné kontrakty, ktoré schválila vláda v snahe znížiť obrovskú nezamestnanosť v krajine.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Raul Castro povolil obyvateľom nákup áut

Darčeku sa dočkali aj na Kube. Raul Castro povolil obyvateľom nákup áut. Ak máte obavy, že z ulíc zmiznú ikonické americké krížniky staré 60 rokov, nemusíte sa s dovolenkou ponáhľať. Vzhľadom k priemernému mesačnému príjmu okolo 20 dolárov si obnovu vozového parku bude dovoliť len minimum vyvolených.

Vianoce boli štedré aj ku výskumníkom, ktorí išli na Antarktídu zmerať ustupujúci ľad. Ako to však so skeptikmi býva, občas sa prerátajú. Ľadu bolo toľko, že v ňom na niekoľko dní uviazla ich loď.

Vy určite neuviaznite, ale plavte sa celý rok vpred!

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices