Európska daň z bohatstva zaváňa návratom ekonomiky sovietskeho typu

Steen Jakobsen
Steen Jakobsen. PHOTO: Saxo Bank.

Deflácia a nedostatočný rast ekonomiky vyvolá v roku 2014 medzi politikmi vlnu paniky. Európska komisia (EK) preto predstaví pracovnú skupinu, ktorá zavedie najrôznejšie dane z bohatstva pre každého, koho úspory presahujú 100 000 eur alebo dolárov. Cieľom tejto skupiny pritom bude vykoreniť nerovnosť medzi Európanmi. Najbohatšie percento obyvateľov tak odvedie svoj “spravodlivý“ podiel, a tým celej spoločnosti uľahčí. Na vytvorenie “krízového vankúša“, ktorý má v prípade finančnej a dlhovej krízy kryť náklady na záchranu bánk a tiež štátne výdavky, by podľa mnohých výskumov akademikov a bánk bolo treba zaviesť daň z bohatstva vo výške 5 až 10 percent.

A práve to bude posledný krok k totalitnému európskemu štátu, pričom váha osobnostných a vlastníckych práv klesne na svoje dno. Kruh sa uzavrie a my budeme späť pri modeli Sovietskeho zväzu. Najlepšie preto bude nakúpiť tvrdé aktíva a predať nehmotný majetok podliehajúci inflácii.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

My by sme kúpili burzovo obchodovaný zlatý fond SPDR Gold Shares (GlD: arcx) a potom by sme čakali, ako prekoná hodnotu 180. Predali by sme naopak rovnomerne vážený kôš Hermes International (HRMS: xpar), lVMH (MC:xpar) a Sotheby ‘ (BID: xnys), pretože tento index podľa nášho očakávania klesne z hodnoty 100 na 50.

Komentár pripravil Steen Jakobsen, hlavný analytik Saxo Bank.

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices