Strašné! Rumunom sa otvoril pracovný trh Európskej únie, spávajú už v anglických uliciach

žobranie
PHOTO: Flickr.

Ako na Nový rok, tak po celý rok. Bulharom a Rumunom sa prvého januára otvoril pracovný trh EÚ a bez pracovného povolenia sa môžu zamestnať vo všetkých členských štátoch, vrátane Anglicka. V Európskej únii sú od roku 2007, no s ich právom zamestnať sa v ktorejkoľvek krajine niektorí nesúhlasili. Britská vláda bije na poplach a má obavy zo zneužívania sociálneho systému. Podľa približných odhadov predpovedá ostrovný štát príchod až 13-tisíc občanov z týchto východoeurópskych krajín.

Okrem Británie im nechcelo umožniť pracovať vo svojich krajinách ani Rakúsko, Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Luxembursko, Malta, Španielsko a Holandsko.

„O nedostatku politickej korektnosti nemožno hovoriť, pretože obidve krajiny vedeli, že na pozitívne rozhodnutie je potrebný súhlas všetkých členských štátov,“ povedala pre portál EuropskeNoviny.sk europoslankyňa Anna Záborská.

Ak chceli Rumuni a Bulhari „na západe“ získať prácu, potrebovali k tomu osobitý súhlas. V prípade pracovníkov s nízkou kvalifikáciou fungoval režim kvót, a tak sa títo migranti zamestnali predovšetkým v odvetviach spracovania poľnohospodárskych výrobkov a potravín. S novým rokom sa však rušia všetky doterajšie obmedzenia a nariadenia. Od januára sú Rumunsko a Bulharsko plnohodnotnými členmi Európskej únie, čo zahŕňa aj zdravotnú starostlivosť a iné výhody sociálneho systému.

Smolková: „Staršie“ členské štáty sa nezachovali férovo

Europoslankyňa Monika Smolková sa pre portál EuropskeNoviny.sk vyjadrila, že hoci sa „staršie“ členské štáty voči Bulharom a Rumunom nezachovali férovo, hromadná cestovná horúčka v ekonomicky zaostalejších oblastiach nehrozí. Migrácia je prirodzený spoločenský jav, ktorému sa nedá zabrániť. Najmä západné krajiny hovoria z pochopiteľných dôvodov o „veľkom sťahovaní národov“ a nie sú ďaleko od pravdy. Rumuni si balia kufre a mieria do Anglicka, ktoré je podľa britskej BBC najzraniteľnejším článkom Bruselu.

Podľa ich slov nechcú odradiť kvalifikovaných ľudí, ktorí by mohli osviežiť domácu ekonomiku. S povestným pokojom Angličana sa však vláda odmieta postarať o ľudí, ktorí prišli do ich krajiny len z jediného dôvodu, a to žiadať o dávky. Hospodárstvo na Ostrovoch sa ešte stále nestihlo spamätať z recesie v roku 2008 a prílev migrantov by mohol znížiť pracovné príležitosti pre ich vlastných občanov.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Už sú tam

BBC na svojich stránkach uvádza, že v Anglicku žije v súčasnosti 94-tisíc Rumunov a o polovicu menej ľudí bulharskej národnosti. Niektorí z nich sa v krajine červených poschodových autobusov usadili nadobro, iní si za more idú iba zarobiť, pretože u nich doma je všetko lacnejšie. Situácia pripomína udalosti z roku 2004, kedy sa členmi Európskej únie stalo aj Poľsko a krajiny bývalého východného bloku, vrátane Slovenska. Imigrantom sa však vtedy otvorili brány postupne, a to len v Spojenom kráľovstve, Írsku a Švédsku. Životný údel týchto ľudí je veľmi ťažký, pretože obyvatelia hostiteľskej krajiny ich často zobrazujú ako nezamestnaných, ktorí parazitujú na ich sociálnych istotách.

Musia „sekať“ dobrotu

Podľa britského denníka Daily Mail majú Angličania najväčší strach z rumunských Rómov, keďže sa v centre Londýna stretli s ich agresívnym a nehygienickým správaním. Nelichotivé prvenstvo v počte zločinov získala zo zahraničných štátov práve táto krajina. Problémy sú aj so žobraním a drobnými vreckovými krádežami, ktoré obťažujú najmä turistov. To by sa však malo už čoskoro zmeniť. Európska únia sprísnila pravidlá, podľa ktorých budú musieť všetci prisťahovalci čakať tri mesiace, aby mohli požiadať o radu zamestnaneckých výhod. Každý si je strojcom svojho šťastia a toto príslovie bude platiť aj v otázke ich znalosti anglického jazyka a úsilia nájsť si prácu. O príspevok na bývanie, podporu a daňové úľavy môžu požiadať až vtedy, keď prejdú testom.

O ruz

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices