Euro v úvode roka na vlne oslabovania

euro
PHOTO: Flickr.

Rok 2013 je za nami a prichádza čas bilancovať. Euro patrilo vlani medzi najúspešnejšie meny, čo sa vývoja voči americkému doláru týka. Voči svetovej rezervnej mene číslo jedna si euro za rok polepšilo o 4,2 % z úrovne 1,3190 EURUSD v úvode roka na 1,3740 EURUSD na jeho konci.

Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, v priebehu roka ale vývoj nebol taký jednoznačný, keďže euro sa voči doláru obchodovalo v pásme 1,2750 EURUSD [marcové minimá po problémoch na Cypre a zdanení časti bankových vkladov] až 1,3890 EURUSD [koncoročné maximá, za ktorými nestáli žiadne významnejšie fundamenty]. Viac ako euro si uplynulý rok voči doláru spomedzi známejších mien polepšil už len izraelský šekel, ktorý získal 7,5 %.

Hoci v závere roka 2013 sa euro voči doláru dostalo na dohľad hladiny 1,3900 EURUSD, začiatok nového roka prelomenie tejto hladiny nepriniesol. Naopak, euro sa v prvých januárových dňoch vydalo na vlnu oslabovania a prepadlo sa až pod hladinu 1,3600 EURUSD. Za poklesom eura nestáli významnejšie makroekonomické dáta, keďže tých vyšlo v sviatočnom období ako šafranu. Zaujali azda len štatistiky z prostredia ECB o rastúcej úrovni nadmernej likvidity. V piatok 3. januára spoločná mena eurozóny oslabovala a pohoršila si až na úroveň 1,3590 EURUSD. Za celý uplynulý týždeň, ktorý charakterizovala nízka aktivita obchodníkov, tak euro oslabilo o – 1,2 %.

Viac..  Michal Wiezik: Za ochranu vlka, na Slovensku aj v EÚ. VIDEO

Do nového roka vstúpili odeté v červenom aj meny nášho regiónu. Najvýraznejšie oslabenie si uplynulý týždeň zaknihoval maďarský forint, ktorý voči euru stratil rovné percento a v piatok zatváral obchodovanie na úrovni 298,90 EURHUF. Poľský zlotý stratil – 0,6 % a v piatok sa voči euru predával po 4,1690 EURPLN. Strácala aj česká koruna, ktorá si voči euru odpísala pol percenta a prehupla sa na úroveň 27,560 EURCZK.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices