Steen Jakobsen: Protiúniový spolok sa stane najväčšou skupinou v europarlamente

Steen Jakobsen
Steen Jakobsen. PHOTO: Saxo Bank.

V tomto roku sa od 22. do 25. mája budú konať voľby do Európskeho parlamentu. od roku 2009, kedy vstúpila do platnosti lisabonská zmluva, sa europarlament stal mocným spolutvorcom právnych predpisov. Súčasne má však od rovnakej chvíle silné právomoci pri výbere kandidáta na post prezidenta Európskej komisie, ktorý je výkonným orgánom Európskej únie. Hoci sa voľby konajú na úrovni politických strán jednotlivých štátov, tak potom, čo sú členovia parlamentu zvolení, sa väčšina z nich pridá k niektorej z nadnárodných politických frakcií.

Po májových voľbách sa tak najväčšou skupinou v parlamente stane paneurópska protiúniová skupina, pozostávajúca zo zástupcov britskej Strany za nezávislosť Spojeného kráľovstva, euroskeptického zoskupenia Alternatíva pre Nemecko, krajne pravicovej francúzskej Národnej fronty a holandskej Strany za nezávislosť. Dohromady obsadia 275 kresiel a nakoniec sa im podarí oslabiť tradičné politické skupiny.

Viac..  Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

Zároveň si nový Európsky parlament zvolí proti únii zameraného predsedu a znemožní prezidentom a vládam európskych štátov, aby vybrali prezidenta Európskej komisie. Európa sa teda ocitne späť v politickom a ekonomickom chaose. Preto by sme nakúpili nemecké bundy a na krátko predali španielske dlhopisy, a očakávali rozšírenie spreadu na 300 bázických bodov.

Komentár pripravil Steen Jakobsen, hlavný analytik Saxo Bank.

O red

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices