Účasť v predchádzajúcich eurovoľbách bola katastrofálna! Vraj si za to môžeme sami

ľudia a voľby
PHOTO: Flickr

Každých päť rokov je v 27 krajinách EÚ vyzvaných 375 miliónov občanov, aby išli k volebným urnám. Tentoraz sa ich zúčastní aj Chorvátsko ako 28. členská krajina. Volíme si 754 europoslancov. Európsky parlament (EP) je jedinou priamo volenou inštitúciou Únie. Má veľmi silnú pozíciu pri rozhodovaní o budúcnosti EÚ a aj SR. „Je preto dôležité, aby si Slováci zvolili správnych zástupcov a zástupkyne, ktorí budú obhajovať záujmy našej krajiny. Každý jeden hlas môže rozhodnúť a je dôležitý. Brusel a jeho rozhodovanie nie je abstraktné miesto v inej galaxii, ale deje sa aj u nás na Slovensku, pretože sme jeho súčasťou.“ hovorí pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk jedna z najmladších europoslankýň Katarína Neveďalová.

MIZERNÉ VÝSLEDKY EUROVOLIEB

Voľby v roku 2009 boli druhými voľbami do EP. Z celkového počtu oprávnených voličov sa ich zúčastnilo len 19,02 %. V roku 2004 to bolo ešte horšie. Zúčastnilo sa ich len 16,66 % z celkového počtu viac ako 4,2 milióna oprávnených voličov.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

„Slováci boli a verím, že naďalej sú pro-európski, avšak chýbala väčšia debata a diskusia pred voľbami. Bola v tom čase aj dosť veľká rozdielnosť názorov na fungovanie EÚ. A tak nižšia informovanosť spôsobila aj fakt, že aj keď to znie zvláštne, veľa ľudí jednoducho nevedelo, že sa voľby konajú. Dodnes sa stretávam s otázkou, kto vyberá ľudí za europoslancov, či sú vyberaní spomedzi poslancov NR SR alebo sú vyberaní nejakou komisiou.“ dodáva Neveďalová.

Viac o voľbách do Európskeho parlamentu sa dozviete v priloženom videu. (slovenské titulky)

O tkl

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices