Antonio Samaras, grécky premiér
Antonio Samaras, grécky premiér. PHOTO: © European Union, 2013

Grécko na čele Európskej únie. Podnikom chce umožniť ľahšie získať úver

Antonio Samaras, grécky premiér
Antonio Samaras, grécky premiér. PHOTO: © European Union, 2013

Rast, zamestnanosť a podpora sociálnej súdržnosti budú prioritami Grécka počas jeho 6-mesačného predsedníctva EÚ, ktoré sa začalo na Nový rok. Medzi hlavné priority gréckeho predsedníctva patria riešenie významného problému nezamestnanosti mladých ľudí a zvýšenie dostupnosti úverov pre malé a stredné podniky.

Medzi jeho ďalšie ciele patria zlepšenie hospodárskeho riadenia eurozóny a ukončenie rokovaní o ďalšom štádiu bankovej únie. Hlavným cieľom je v tomto prípade predísť tomu, aby sa zopakovala nedávna finančná kríza.

Grécko chce takisto vystupňovať úsilie EÚ v oblasti nelegálnej migrácie a uskutočniť zmeny v stratégii EÚ v oblasti námorných záležitostí a v právnych predpisoch o ochrane údajov. Ďalším bodom agendy je dosiahnutie dohody o používaní prvej generácie biopalív a bridlicového plynu.

Počas gréckeho predsedníctva sa má uskutočniť dôležitý samit s africkými krajinami a je predpoklad, že sa dosiahne pokrok, pokiaľ ide o novú dohodu s Marokom o rybolove.

Bohatý program

Grécko preberá predsedníctvo Rady EÚ vo veľmi rušnom období. S Európskym parlamentom musí ešte pred ukončením jeho súčasného funkčného obdobia v apríli dosiahnuť dohody o širokej škále otázok. V máji sa vo všetkých 28 členských štátoch uskutočnia priame voľby do Európskeho parlamentu, po ktorých sa vyberie nová Komisia.

Viac..  Metsolová na poslednom zasadnutí europarlamentu vyzdvihla viacero úspechov

V priebehu nasledujúcich 6 mesiacov bude Grécko predsedať stovkám formálnych a neformálnych zasadnutí, bude stáť na čele zložitých rokovaní a hostiť 13 ministerských rád v Aténach.

V posledných mesiacoch Grécko úzko spolupracovalo s Litvou, ktorá predsedala EÚ v druhej polovici roku 2013. V júli 2014 Grécko odovzdá štafetu predsedníctva Taliansku, ktoré privíta nových poslancov Európskeho parlamentu a komisárov.

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices