Takmer tretina Slovákov je otvorená práci v inej krajine EÚ

Už v máji oslávime 10 rokov od vstupu Slovenska do Európskej únie. Jedným zo základných práv občanov EÚ je právo pracovať v inej členskej krajine Európskej únie. Hoci Európania o svojom práve hľadať si prácu a pracovať v inej členskej krajine EÚ vedia, nie všetci ho chcú aj využiť. Prácu v inej členskej krajine EÚ by v horizonte najbližších 10 rokov zvažovala štvrtina Európanov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Eurobarometer 398, ktorý sa uskutočnil v roku 2013.

zvažovali by ste v horizonte 10 rokov prácu v inom členskom štáte eúNajviac naklonení zamestnaniu mimo svojej rodnej krajiny sú Švédi, keďže prácu v inej krajine EÚ by zvažovala až viac ako polovica z nich“, hovorí Eva Sadovská, analytička Poštovej banky. Takto vysoký podiel ľudí otvorených sťahovaniu a zamestnaniu do zahraničia nenájdeme už v žiadnej inej európskej ekonomike.

Dvojkou v rebríčku je najmladší prírastok v únii, Chorvátsko, kde by prácu v inej členskej krajine EÚ zvažovali 4 z 10 ľudí. Dôvodom je podľa nás popri túžbe po vyššom zárobku aj skutočnosť, že v Chorvátsku panuje vysoká miera nezamestnanosti a vstup do únie tak môžu mnohí ľudia vidieť ako príležitosť k hľadaniu si uplatnenia za hranicami svojej krajiny. Podobne ako tomu bolo do konca minulého roka v prípade Bulharov a Rumunov, aj na Chorvátov však môžu iné členské krajiny počas 7 – ročného obdobia uplatňovať prechodné obmedzenia voľného pohybu pracovníkov.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Slováci sú prípadnému zamestnaniu sa v inom členskom štáte EÚ naklonení viac ako priemerní Európania. Prácu za našimi hranicami by v horizonte najbližších 10 rokov zvažovalo 29 % Slovákov. Hlavným motivačným faktorom takéhoto kroku by pritom až pre 81 % z nich bolo vyššie platové ohodnotenie. Štvrtina Slovákov ochotných pracovať za hranicami uvádza ako dôvod lepšie sociálne zabezpečenie a necelá tretina vyzdvihuje lepšie kariérne možnosti v iných členských krajinách. Rovná pätina označila za hlavný dôvod neschopnosť nájsť si prácu doma. Vysoká miera nezamestnanosti je tak ďalším dôvodom, prečo Slováci zvažujú prácu za hranicami.

Najmenej ochotní sú vycestovať za prácou do zahraničia naši susedia z Rakúska a Českej republiky. Zamestnanie v inej členskej krajine únie v horizonte 10 rokov by zvažoval len každý ôsmy Rakúšan resp. každý siedmy Čech.

O red

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices