Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 1. týždňa roku 2014

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

LOTYŠSKO

Eurozóna sa počnúc 1. januárom 2014 rozrástla o 18. člena, ktorým sa stalo Lotyšsko. Pobaltskú ekonomiku však popri novej zákonnej mene čaká ešte jedna významná zmena. Po nečakanej rezignácii premiéra Dombrovskisa z novembra minulého roka poveril lotyšský prezident zostavením vlády ministerku poľnohospodárstva Straujumovú. Lotyšsko tak bude mať vôbec prvú premiérku v histórii a nová vláda by mala zostať pri moci do októbrových volieb.

EURÓPSKA ÚNIA

Európska únia s príchodom roka 2014 úplne otvorila svoj trh práce občanom Rumunska a Bulharska. Hoci tieto krajiny vstúpili do EÚ už v roku 2007, pre voľný pohyb ich pracovných síl platilo 7 – ročné prechodné obdobie spojené s dočasnými obmedzeniami. Obavy z masového prílivu cudzincov zaznievali najmä z Veľkej Británie a Nemecka. Prvá menovaná krajina tak v závere uplynulého roka presadila opatrenia, ktoré imigrantom sťažujú prístup k sociálnym dávkam.

ÍRSKO

Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, Írsko, ktoré ako prvá krajina eurozóny dokázalo úspešne ukončiť záchranný program, ponúkne v úvode tohto týždňa investorom benchmarkovú emisiu 10 – ročných dlhopisov. Týmto krokom Írsko podčiarkne svoju povesť dobrého žiaka eurozóny a uskutoční značný posun smerom k samostatnému financovaniu sa na trhu. Očakávaný objem syndikovanej emisie je 3 mld. EUR. Írsky dlh zrejme priláka množstvo investorov a konečný umiestnený objem tak môže byť ešte vyšší. Desaťročné írske dlhopisy sa aktuálne na sekundárnom trhu obchodujú s výnosom okolo 3,4 % p. a.

CYPRUS

Prepad cyperského HDP v dôsledku krízy v bankovom sektore, zaradenia do záchranného programu a poklesu dôvery sa v minulom roku podpísal aj pod prvý pokles cien v krajine od roku 1964. Ceny na Cypre zaznamenali vlani medziročný pokles o – 0,4 % aj v dôsledku nižších cien elektriny, oblečenia a niektorých potravín. Pokračujúci pokles cien síce môže znieť pre spotrebiteľov lákavo, avšak cyperskej ekonomike by mohol priniesť len ďalšie problémy. Odkladanie spotreby a investícií v očakávaní lacnejšej budúcnosti totiž žiadnej ekonomike neprospieva.

Z Cypru ale prišla aj jedna pozitívna správa. Stav vkladov v cyperských bankách zaznamenal v novembri prvý medzimesačný nárast za takmer rok a pol a dosiahol 35,4 mld. EUR. Za vrcholom z mája 2012 na úrovni vyše 50 mld. EUR však vklady v cyperských bankách naďalej výrazne zaostávajú.

NEMECKO

Cenový rast v Nemecku v závere roka opäť spomalil. Podľa údajov Nemeckého štatistického úradu dosiahol v decembri medziročný cenový rast podľa harmonizovanej európskej metodiky 1,2 %, čo predstavuje spomalenie v porovnaní s novembrovým rastom o 1,6 %. Harmonizovaná inflácia v najväčšej európskej ekonomike sa tak opäť dostala hlbšie pod inflačný cieľ ECB, ktorý je stanovený na úrovni tesne pod dvomi percentami. Cenový rast podľa prvých odhadov Štatistického úradu EÚ [Eurostat] spomalil aj v eurozóne ako takej, keď v decembri zaznamenal medziročný nárast o 0,8 % [0,9 % v novembri].

USA

Do kresla šéfa amerického Fed-u už začiatkom februára zasadne vôbec prvá žena, Janet Yellenová. Jej nomináciu v úvode tohto týždňa schválil aj americký Senát, hoci počet hlasov „za“ bol historicky najnižší [56 ku 26]. Odchádzajúci guvernér Fed-u Bernanke v závere uplynulého týždňa vysvetľoval, že decembrové zníženie objemu nakupovaných aktív v rámci prebiehajúceho kvantitatívneho uvoľňovania [tzv. tapering] neznamená ústup od akomodačnej menovej politiky. Hoci americká ekonomika učinila počas posledných mesiacov značný pokrok, Fed sa drží svojho záväzku ponechať sadzby nízko po dlhší čas.

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices