Skutočná pravda o kvalite potravín? Východ EÚ je vraj odpadkový kôš

nákupný vozík
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA – Zo Slovenska si potravinárske firmy urobili odpadkový kôš. Aspoň podľa názoru mnohých našincov. My sme porovnali zloženie podľa popisu na obaloch potravín u nás a v Rakúsku a zistili sme, že sa takmer nelíšia. Bežní ľudia však majú iný názor…

AJ KORENIE JE TU LEPŠIE

„Manželka pracuje v Rakúsku a keď ju veziem, idem s prázdnym kufrom a naspäť sa už nemôžeme odviezť. Všetko je tam lepšie – prášky, pistácie a ešte aj obyčajné korenie,“ píše sa v maili.

Hneď v úvode je dôležité povedať, že sme v utorok porovnávali výrobky tých istých značiek. A teda napríklad jahodový jogurt tej istej značky zakúpený u nás a jahodový jogurt tej istej značky zakúpený  v Rakúsku. A rozdiel sme v týchto pár náhodne vybraných výrobkoch nenašli aj keď to výrobcom európska legislatíva umožňuje.

Zistili sme, že kolový nápoj tej istej značky u nás obsahuje glukozovofruktózový sirup, kým u susedov doň dávajú klasický cukor. „Zvýšime podiel izoglukózového sirupu, tým pádom zvýšime podiel lacnejšej suroviny, oproti drahšiemu cukru,“ vysvetľuje odborník na potravinárstvo Miroslav Spišiak.

NETREBA BYŤ PARANOIDNÝ

„Výrobcovia sa môžu prispôsobovať stravovacím, chuťovým návykom, ale aj objemu peňaženiek spotrebiteľov jednotlivých krajín EÚ a tomuto môžu prispôsobovať aj zloženie a obsah potravín,“ tvrdí hovorca zastupenia EK na Slovensku Andrej Králik.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

„Netreba byť paranoidný a myslieť si, že práve nám chce niekto škodiť,“ tvrdí odborník na výživu Igor Bukovský. V stredu sme sa do Rakúska vybrali opäť a pýtali sme sa, čo sa tu skutočne oplatí nakupovať.

„Obyčajnú klasickú múku. Dajme tomu, že je drahšia, stojí 1,39, je drahá, ale keď z nej urobíte knedle, alebo keď z nej upečiete niečo, je to neporovnateľné,“ povedal kupujúci zo Slovenska. „Jogurty sú tu vynikajúce, sú oveľa lepšie ako u nás,“ dodáva ďalší.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices