Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/dub.

Právomoci Európskeho parlamentu sa posilnia! Po májových voľbách

Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/dub.

Volieb do posilneného Európskeho parlamentu sa v máji zúčastnia voliči zo všetkých 28 krajín EÚ, aby vybrali politikov, ktorí ich budú zastupovať počas nasledujúcich 5 rokov.

Významné nové právomoci, ktoré Parlament získal v roku 2009, by mali v jarných voľbách pomôcť zapojiť najviac voličov od zavedenia priamej voľby do EP v roku 1979.

Posilnenie právomocí Parlamentu znamená, že jednou z prvých úloh novozvolených poslancov EP bude zvoliť nového predsedu Európskej komisie.

Nový systém, ktorý zaviedla Lisabonská zmluva vyžaduje, aby čelní predstavitelia štátov a vlád nominovali kandidáta na základe výsledkov volieb európskych poslancov. Parlament tak bude mať väčší vplyv na výber členov Komisie.

Zapojenie voličov

Zmena týkajúca sa májových volieb spočíva v tom, že politické skupiny po prvýkrát navrhnú svojich kandidátov na post predsedu Komisie.

Stredoľavá Strana európskych socialistov (SES) už vybrala nemeckého poslanca a súčasného predsedu EP Martina Schulza ako svojho oficiálneho kandidáta na tento post.

Centristická Aliancia liberálov a demokratov za Európu (ALDE) sa budúci mesiac rozhodne medzi fínskym komisárom EÚ Ollim Rehnom a bývalým belgickým premiérom Guyom Verhofstadtom.

Medzitým sa približne pol tucta uchádzačov vrátane 4 súčasných a bývalých premiérov uchádza o miesto kandidáta stredopravej Európskej ľudovej strany (EĽS), ktorej rozhodnutie sa očakáva v marci.

Viac..  Európski ľudovci schválili politický manifest pre eurovoľby

Zelení vyberajú svojho kandidáta spomedzi 4 uchádzačov prostredníctvom online primárok.

Boj proti apatii voličov

Očakáva sa, že zmeny umožnia zvýšiť záujem o voľby a zvrátiť trend nízkej účasti voličov, ktorá klesla na úroveň 43 % v roku 2009.

Podľa minuloročného prieskumu verejnej mienky si 62 % opýtaných myslí, že nominácia straníckych kandidátov na predsedu Komisie a konanie volieb v ten istý deň v celej Európe by zvýšilo účasť na voľbách.

Nový systém znamená, že európski voliči prvý raz priamo ovplyvnia aj vymenovanie nového predsedu Komisie, a to by malo zvýšiť demokratickú legitimitu EÚ.

 

O red

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices