Slovensko sfukuje sviečky. „Euráčmi“ platíme už piaty rok

eura bankovky
PHOTO: Flickr.

Slováci platia eurom už päť rokov. Naša cesta k spoločnej európskej mene sa začala už v máji  2004 vstupom do Európskej únie, ale až v roku 2009 sa Slovensko stalo 16-tou krajinou eurozóny. Tento proces iniciovala strana SDKÚ-DS a hoci boli začiatky neisté, na nové platidlo sme si rýchlo zvykli. Od 1.januára 2009 začali bankomaty vydávať výlučne v eurách, no v obchodoch sme mohli platiť korunami až do polovice januára.

Na zavedenie eura si mnohí z nás spomínajú rôzne. Kým staršia generácia nostalgicky spomína na slovenské mince a bankovky, mladšie ročníky sa s eurom stotožnili takmer okamžite. Za jeho zavedenie bola aj europoslankyňa Monika Smolková, ktorá je každý týždeň v Bruseli alebo v Štrasburgu.

„Ľudia, ktorí cestujú viac po Európe, si novú menu rýchlo osvojili. Ak v súčasnosti niekto povie sumu v korunách, prekvapí nás to,“ hovorí pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk Smolková.

Rovnaké pocity má aj podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec, podľa ktorého bolo prijatie eura pokračovaním európskej integrácie: „Pre jeho stabilitu sa ale naďalej musíme správať zodpovedne, pretože stabilné euro je šancou pre našu prosperitu.“

Nový rok s „eurobalíčkom“

Pred piatimi rokmi prepočítali banky všetky účty i úverové produkty svojich klientov na eurá. Nadobro sme zanevreli na poctivú slovenskú korunu a do roku 2009 sme vstúpili s eurom „vo vačku“. Europoslankyňa Monika Smolková hodnotí rozhodnutie Slovenska ako významný krok vpred.

„Naša ekonomika je závislá od ekonomiky krajín, kde spoločná euromena fungovala už dlhšiu dobu. Práve preto nie sú dopady finančno-ekonomickej krízy tak citeľné, ako by to bolo pri pôvodnej mene,“ dodáva.

Viac..  Martin Hojsík: Obnova budov je súčasťou riešenia zníženia účtov za energie

Euru mnohí vyčítajú zvyšovanie cien v obchodoch a rast inflácie. Spomínané javy sú skôr doznievajúcim ekonomickým boomom a podľa analytika INESS Martina Vlachynského súvisia so snahou slovenského trhu priblížiť sa k „západu“. Výhody a nevýhody eura by preto radšej riešil v čase, keď dá eurozóna zbohom dlhovej a bankovej kríze.

„Momentálne sme vložili veľké stávky do eurovalov, ale aj do aktivít Európskej centrálnej banky. Až po mnohých rokoch môžeme s istotou povedať, či nám pomohli, alebo či slovenskí aktivisti utrpeli straty,“ objasnil situáciu pre portál EuropskeNoviny.sk Vlachynský.

Smerodajná je fiškálna politika Slovenska

Euro šetrí občanom čas a poplatky za zmenu meny, čo môžu pocítiť najmä pri cestovaní. Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec vníma krajiny, v ktorých sa platí eurom, mimoriadne pozitívne. Keďže tvoríme v eurozóne spoločnú menovú politiku, o to dôležitejšia je podľa neho fiškálna politika a podpora zamestnanosti na Slovensku.

„Pre nás je kľúčová dlhodobá udržateľnosť verejných financií, zodpovedné hospodárenie a znižovanie dlhu. Zásadná zmena by sa mala predovšetkým týkať tvorby nových pracovných miest a zlepšenia životnej úrovne našich ľudí,“ uzatvára Štefanec.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices