Mešká vám lietadlo? Prečítajte si, na čo všetko máte v EÚ nárok

lietadlo
PHOTO: Flickr.

Až 66 percent Európanov nepozná zmluvné podmienky pri kupovaní lístka alebo iného cestovného dokladu. Práve z týchto dôvodov spúšťa Európska komisia sériu opatrení o tom, aké práva majú cestujúci. Na letiskách, v prístavoch a na autobusových a vlakových staniciach budú k dispozícii plagáty a letáky vo všetkých úradných jazykoch Európskej únie. V nich zaručene nájdete aj informácie, čo robiť v prípade stratenej batožiny i meškajúceho spoja.

Lyžovačka v talianskych Alpách či služobná cesta nemusí vždy dopadnúť podľa vašich predstáv. Hoci sú lietadlá jednou z najbezpečnejšou formou dopravy, prihodiť sa môže všeličo. Pri zimnom cestovaní riskujete preplnené letiská, zatúlaný kufor a možnosť meškania. Počasie je nevyspytateľné a vám sa môže pokojne stať, že k masívnym končiarom hôr sa priblížite maximálne tak prstom na mape. V duchu hesla „Náš zákazník – náš pán“ však máte ako cestujúci určité privilégiá, o ktorých nevedia až dve tretiny Európanov. Komisia navrhla riešenie v podobe informačných bulletinov, ktoré by nemali chýbať všade tam, kde sa kupujú lístky a cestuje.

„Našim cieľom je hlavne informovať o právach cestujúcich v lodnej a autobusovej doprave, ktoré sú viac-menej novinkou. Navyše, až 59 percent ľudí, ktorí cestujú lietadlom z členských krajín, nepozná svoje práva,“ vyjadrila sa Ingrid Ludviková z Európskej komisie so zastúpením na Slovensku pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk.

Práva sa, prirodzene, vzťahujú aj na zdravotne postihnutých, keďže až jeden zo šiestich Európanov patrí do tejto skupiny. Právne predpisy Európskej únie chránia ľudí so zníženou pohyblivosťou pred diskrimináciou počas rezervácie a nastupovania na palubu lietadla. S motorikou a orientáciou v priestore majú často ťažkosti aj starší ľudia, ktorí môžu pri cestovaní využiť asistenčnú službu. Dopravcovi by mali najneskôr 48 hodín vopred oznámiť, že budú takýto servis potrebovať. Pracovník vám okrem registrácie batožiny pomôže aj s tým, ako prejsť cez bezpečnostné detektory či ako sa dostať k východom.

Noci na letisku sú minulosťou

Najčastejšou otázkou, ktorá trápi nejedného cestujúceho je to, ako má konať v prípade oneskoreného alebo zrušeného letu. Ak z nejakých dôvodov nemôžete nastúpiť do lietadla, žiadajte dopravcu o presmerovanie, prípadne vrátenie peňazí. Pri dlhom, minimálne päťhodinovom čakaní máte nárok na úhradu ceny letenky, ale strácate tak možnosť na ďalšiu cestu či pomoc. Finančné odškodnenie vo výške 250 až 600 eur – v závislosti od letovej vzdialenosti, si môžete uplatniť pri zrušení a meškaní letu, ktoré presiahne tri hodiny. Nezabúdajte, že v prípadne mimoriadnych okolností, ako je nepriaznivé počasie vám právo na finančnú náhradu zaniká. Letecká spoločnosť by vám však mala poskytnúť občerstvenie, jedlo, telefonické alebo mailové spojenie, niekedy dokonca i ubytovanie.

Viac..  Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Keď sa stratí batožina

Stratená batožina je postrachom každej rodinnej dovolenky. Ak ste dostali späť obitý kufor, alebo ste ho nedostali vôbec, spoločnosť by vám mala preplatiť sumu až do výšky 1220 eur. Výnimkou nie je ani príručná batožina, ale iba vtedy, ak ju poškodil letecký dopravca. Sťažnosť by ste mali podať najneskôr do siedmich – v prípade meškania batožiny do dvadsaťjeden dní od jej doručenia. Pri cenných predmetoch vám odporúčame uzatvoriť si súkromné cestovné poistenie.

Uplatnite svoje práva

Aby bola vaša cesta príjemná a všetko prebiehalo podľa vašich predstáv, neustále majte na pamäti svoje práva. Pri ich porušení kontaktujte najprv leteckú spoločnosť a ak nereaguje, podajte sťažnosť aj písomne. Keď vás jej prístup neuspokojí, vyhľadajte pomoc u niektorého z vnútroštátnych dozorných orgánov na mieste, kde došlo k danej udalosti. Rovnakú voľbu máte i v krajine mimo Európskej únie, ak ide o leteckú spoločnosť so sídlom v členskom štáte.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices