Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 2. týždňa 2014

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

EURÓPSKA CENTRÁLNA BANKA

Po tom, ako na svoj post člena výkonnej rady Európskej centrálnej banky [ECB] abdikoval Nemec Asmussen z dôvodu vstupu do najvyššej politiky, objavili sa špekulácie, kto zasadne na jeho vyhriate miesto. Keďže ECB si do svojich cieľov zaradila aj úlohu zvýšiť počet žien na najvyšších postoch, bolo takmer isté, že novou členkou výkonnej rady, ktorá je zodpovedná za riadenie menovej politiky, bude žena. Rada EÚ minulý týždeň odporučila na tento post Nemku Lautenschlägerovú, ktorá by toto kreslo mala zohrievať počas 8 – ročného funkčného obdobia. ECB následne jej nomináciu a odporúčanie Radou EÚ bez námietok prijala.

Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, SuperMario Draghi na prvom zasadnutí centrálnych bankárov eurozóny v tomto roku pritvrdil rétoriku, keď uviedol, že ECB lipne na svojich plánoch ešte viac ako doposiaľ. Úrokové sadzby v eurozóne tak zostanú na súčasných alebo ešte nižších úrovniach po dlhší časový horizont a v prípade potreby sú centrálni bankári odhodlaní zasiahnuť. Ako, to guvernér neupresnil.

USA

Americký prezident Obama koncom minulého týždňa nominoval do funkcie viceguvernéra centrálnej banky [Fed] bývalého guvernéra izraelskej centrálnej banky a poradcu odchádzajúceho guvernéra Bernankeho, Stanleyho Fischera. Skúsený centrálny bankár nahradí na poste dvojky Fed-u Janet Yellenovú, ktorá sa posúva o stupienok vyššie, teda do samého čela americkej centrálnej banky.

V decembri sa v americkej ekonomike [bez poľnohospodárstva] vytvorilo len 74 tis. pracovných miest, čo predstavuje najhorší výsledok za tri roky. Na druhej strane sa však decembrová nezamestnanosť v USA znížila o – 0,3 p. b. na 6,7 %, čo je zas najnižšia miera nezamestnanosti od októbra 2008. Aj takéto zmiešané môžu byť štatistiky. O pokles miery nezamestnanosti sa totiž ani tak nepričinila tvorba nových pracovných miest, ako pokles počtu ľudí hľadajúcich prácu. Keď si totiž Američania prácu prestanú hľadať, štatistici ich ďalej nepokladajú za nezamestnaných.

ÍRSKO

Minulý týždeň Írsko na trhu umiestnilo 10 – ročné dlhopisy v objeme 3,75 mld. EUR [plán počítal s objemom 3 mld. EUR] s výnosom len 3,543 % p. a., čo je pre krajinu historicky najlepší výsledok. Dopyt investorov dosiahol až 14 mld. EUR, írska dlhová agentúra však akceptovala len menej ako tretinu tohto objemu skrz svoje plány emitovať v priebehu roka ďalšie dlhopisy. Írske desiatky nakúpili najmä zahraniční investori [83 %] a to predovšetkým z Veľkej Británie, Nemecka, Rakúska a Švajčiarska. Úspešná írska aukcia pomohla stlačiť nadol aj výnosy z dlhopisov ďalších periférnych ekonomík na čele so Španielskom, Portugalskom a Gréckom.

GRÉCKO

Grécky minister financií Stournaras v stredu uviedol, že Grécko by v druhej polovici aktuálneho roka mohlo investorom ponúknuť emisiu 5 – ročných dlhopisov. Ministra zrejme povzbudil vysoký dopyt po írskych dlhopisoch z úvodu minulého týždňa. Grécko čelí v tomto a budúcom roku výpadku vo financovaní vo výške cca 11 mld. EUR a podľa ministra by bolo ideálne, ak by krajina nemusela žiadať o ďalšie prostriedky svojich medzinárodných partnerov, ale využila limitovaný prístup na dlhopisový trh. Ďalšia pomoc od Trojky smerom ku Grécku by podľa Stournarasa mohla byť radšej v podobe zníženia úrokových sadzieb a predĺženia splatnosti už poskytnutých úverov. Minister adresoval tieto slová svojim európskym kolegom pri príležitosti začiatku polročného predsedníctva Rady EÚ, ktoré preberá práve Grécko.

SLOVENSKO

Na úspešnej írskej aukcii sa minulý týždeň zviezlo aj Portugalsko a nuda nebola ani v našom regióne. Poľsko v stredu vydalo 10 – ročné eurobondy v objeme 2 mld. EUR pri výnose 3,032 % p. a. a výhodné podmienky si nechcelo nechať ujsť ani Slovensko. Naša Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity [ARDAL] potvrdila, že Slovensko vo štvrtok na trhu umiestnilo 15 – ročné eurobondy

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices