jose barroso

José Barroso deklaroval víťazstvo

jose barroso
José Barroso, predseda EK. © European Union, 2014

Opätovne sme tu mali vyhlásenia dôležitých centrálnych bánk. Pravdu povediac, sa však nič nezmenilo. ECB i Bank of England pokračujú nastaveným smerom. To nás len opätovne privádza k otázke, ako bude ECB podporovať ekonomiku v budúcnosti, keďže znižovanie sadzieb nárast pôžičiek nedvíha a inflácia je na rekordne nízkych úrovniach pod 2 % cieľovou hodnotou. Zároveň Draghi nezabudol pripomenúť, že rast eurozóny je stále otázny a na nízku mieru inflácie treba byť pripravený dlhší čas. Trhy pravdepodobne niečo očakávajú, pretože štátne dlhopisy problémových krajín ako je Španielsko, či Taliansko sa dnes stále tešia veľmi výhodným úrokovým sadzbám.

Nezamestnanosť v eurozóne ostala nezmenená na 12,1 % tak, ako sa očakávalo. Najnižšie úrovne dosahuje už tradične v Rakúsku (4,8%), Nemecku (5,2%) a Luxembursku (6,1%), a najvyššie miery sú v Grécku (27,4%, údaj je zo Septembra 2013) a Španielsku (26,7%). Jediné prekvapenie priniesol report v zmysle Španielska, ktorému sa podarilo zvýšiť nezamestnanosť mladých na 57,7 %, čím pravdepodobne predbehlo i Grécko. Pravdepodobne preto, lebo z Grécka aktuálne čísla nie sú.

Na naše veľké šťastie opätovne José Barroso vyhlásil víťazstvo nad krízou. Šéf Európskej komisie povedal, že je konečne po kríze. Je to spôsobené tým, že Írsko vystúpilo zo záchranného plánu a vracia sa na finančné trhy a dokonca sa členom euro klubu stalo Lotyšsko. Treba sa teda už len tešiť na svetlú budúcnosť.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Avšak to neplatí pre Francúzsko. Okrem toho, že ústavný súd pozitívne rozhodol o 75 % dani z príjmov pre tzv. boháčov, Francúzsko čelí omnoho väčšiemu problému. Tým je neflexibilný trh práce a garancia sociálnych istôt pre každého a bez štipky zdravého rozumu. Dokumentuje to i nasledovný príklad. Byť manažérom vo Francúzsku nie je totižto med lízať. Pokojne sa vám môže stať, že vás uväznia vaši zamestnanci. To sa stalo v severnom Francúzsku, kde na 30 hodín uväznili odbory manažérov spoločnosti Goodyear, ktorá sa mala pre neefektivitu zatvoriť a kde odbory neboli ochotné urobiť dohodu o zmene platových podmienok. A takéto správanie nie je vôbec vo Francúzsku výnimkou. To isté sa počas krízových rokov stalo manažérom spoločností 3M, Sony, či Caterpillar. Odborári potrestaní neboli a podľa predstaviteľov tamojších odborov sa nič zlé nestalo.

Komentár pripravil Matúš Pošvanc, Nadácia F.A.Hayeka.

O red

Odporúčame pozrieť

Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

V pondelok 15. apríla zorganizovalo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a UNHCR, Agentúra OSN pre utečencov …

Consent choices