Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/dub.

Srbsko a Kosovo: Europoslanci vítajú pokrok po historickej dohode

Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/dub.

Európsky parlament privítal pokrok dosiahnutý Srbskom a Kosovom v roku 2013 na ich ceste do EÚ. Poslanci vyzdvihli najmä aprílovú dohodu medzi Belehradom a Prištinou o zásadách normalizácie vzájomných vzťahov. Parlament zdôraznil potrebu väčšej transparentnosti pri informovaní o výsledkoch vzájomného dialógu a lepšie zapojenie parlamentov a občianskej spoločnosti do procesu implementácie jeho výsledkov.

 

Poslanci zároveň privítali rozhodnutie Európskej rady o začatí prístupových rokovaní so Srbskom a otvorení rokovaní o Stabilizačnej a asociačnej dohode s Kosovom.

Srbsko

„Srbsko sa zmenilo z regionálneho vydedenca na lídra v integračnom úsilí. Podpisom aprílovej dohody otvorilo dvere plnej normalizácii vzťahov s Kosovom. Belehrad aktívne bojuje s korupciou. Teším sa na prvú medzivládnu konferenciu EÚ-Srbsko, ktorá bude symbolickým otvorením prístupových rokovaní,“ uviedol parlamentný spravodajca pre Srbsko, poslanec Jelko Kacin (ALDE, SI).

Prvá medzivládna konferencia EÚ-Srbsko bude podľa poslancov historickým míľnikom, ktorý 21. januára 2014 odštartuje prístupové rozhovory s Belehradom a potvrdí záväzok Únie v procese rozširovania.

Uznesenie nabáda Srbsko, aby pokračovalo v systémových reformách, ktoré sú kľúčovým ukazovateľom úspešného integračného procesu, a naplnilo tak očakávania srbských občanov v súvislosti s hladkým procesom pristúpenia k Únii. Poslanci tiež ocenili Srbsko za konštruktívny prístup k vzťahom so susednými krajinami.

Uznesenie Parlament schválil pomerom hlasov 528 (za): 43 (proti): 51 (zdržalo sa).

Kosovo

„Podpora, ktorú mojej správe vyjadrila veľká väčšina poslancov, je jasným signálom, že budúcnosť nezávislého Kosova je v integrácii do EÚ. Moja správa vyzýva zostávajúcich päť členských štátov na bezodkladné uznanie Kosova. Pozitívny vplyv EÚ na Kosovo je opakovane oslabovaný odlišným postojom v rámci Únie,“ vyhlásila parlamentná spravodajkyňa pre Kosovo, poslankyňa Ulrike Lunacek (Zelení/EFA, AT).

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Parlament privítal miestne voľby, ktoré sa v novembri a decembri konali vôbec po prvýkrát na celom území Kosova, ako veľký krok smerom k demokracii. Aprílová dohoda medzi Belehradom a Prištinou posilňuje podľa poslancov zodpovednosť oboch strán za to, aby presadzovali reformy potrebné na ceste k európskej integrácii.

Akýkoľvek prenos zodpovednosti misie Európskej únie na podporu právneho štátu v Kosove (EULEX) musí byť podľa poslancov postupný, musí sa opierať o skutočný pokrok a jeho súčasťou musí byť občianska spoločnosť.

Uznesenie Parlament schválil pomerom hlasov 485 (za): 94 (proti): 40 (zdržalo sa).

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices