EÚ zahraničiu: Chcete profitovať na našich trhoch? Otvorte nám konečne vy svoje!

dohoda
PHOTO: Ilustračné, Flickr.

Otvorené trhy Európy ponúkajú množstvo príležitostí firmám z celého sveta. Aj pri účasti na verejnom obstarávaní v rámci EÚ. Kým sa však také americké, japonské, čínske, či ruské spoločnosti vedia u nás dostať k pekným zákazkám, naopak to nefunguje. Zmeniť by to mohla nová legislatíva.

Tá nahradí desať rokov starú smernicu. Poslanci Európskeho parlamentu plánujú obmedziť účasť zahraničných štátov na verejnom obstarávaní v EÚ. V celej Únii predstavuje nákup tovarov, diel a služieb pre vládne a samosprávne orgány, takmer 20 percent celkového HDP, čo je naozaj obrovská suma. Férové pravidlá ale aktuálne neplatia ani v rámci samotnej EÚ. Preto má nová legislatíva tiež zlepšiť postupy pri verejnom obstarávaní.

„Chceme sa pokúsiť o modernizáciu postupu, jeho zjednodušenie, aby sme tak zaručili, že sa verejného obstarávania môžu aktívne a efektívne zúčastňovať aj malé a stredné podniky, „ vysvetľuje poslanec Marc Tarabella. Tie sú hospodárskou kostrou EÚ a pritom sa často cítia vylúčené. Tiež chceme zabezpečiť efektívnejšie financovanie.

Ďalším pokrokom má byť ekologickejší prístup, keďže EP chce začleniť do legislatívy aj udržateľný rast. Zaručiť by sa mala aj férová konkurencia medzi jednotlivými kandidátmi. „Veľmi často vedie sociálny dumping k tomu, že firmy víťazia v tendroch, pretože sú lacnejšie,“ dopĺňa Marc Tarabella.

Viac..  EK odporúča členským štátom pokračovať v úspore plynu s cieľom zabezpečiť dodávky a stabilizovať trhy

Poslanci tiež veria, že sa takto konečne otvorí cesta európskym firmám na zahraničné trhy. Mohol by totiž konečne začať fungovať princíp „niečo za niečo“.

„Vieme, že americký trh je takmer úplne zatvorený. Rovnako japonský trh. V Číne je čoraz ťažšie dostať sa k verejným zákazkám a tendrom a v Rusku je situácia tiež náročná… A to je iba pár príkladov,“ hovorí poslanec Daniel Caspary.  „Aj preto dúfame, že tento nový nástroj nezatvorí náš trh. Naopak, chceme ostatných povzbudiť, aby otvorili svoje trhy našim podnikom a firmám.“

Podľa poslancov skrátka prišiel čas na to, aby tieto krajiny hrali podľa rovnakých pravidiel, z akých samé profitujú.

Pozrite si aj video, venované tejto téme:

O nin

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices