Kto vám vyplatí sociálne dávky, ak pracujete v inom členskom štáte EÚ? Tu sú pravidlá

euro
PHOTO: Flickr.

Európska komisia uverejnila materiál, ktorý pomôže správne dodržiavať pravidlá EÚ v oblasti poskytovania sociálneho zabezpečenia tým občanom, ktorí žijú alebo pracujú v inom členskom štáte ako vo svojom rodnom.

Dôležité sú pojmy ako „prechodný pobyt“ a „obvyklý pobyt“. Týka sa to tých obyvateľov EÚ, ktori dlhodobo žijú inde v EÚ, prípadne tých, ktorí bývajú v prihraničných oblastiach, ale pracujú na Slovensku a podobne.

Podľa právnych predpisov EÚ môže byť len jedno miesto obvyklého pobytu, a teda len jeden členský štát, ktorý je zodpovedný za vyplácanie dávok sociálneho zabezpečenia založených na pobyte.

Pojmy ako „obvyklý pobyt“, „prechodný pobyt“, alebo „pobyt“ sú stanovené v právnych predpisoch Únie a na ich základe sa stanovuje to, ktorý členský štát je zodpovedný za poskytovanie sociálnych dávok občanom, ktorí sa pohybujú medzi členskými štátmi.

Určenie členského štátu „obvyklého pobytu“ danej osoby je dôležité aj pre pracovníkov, ktorí pracujú vo viac ako jednom členskom štáte.

Zamestnancom a samostatne zárobkovo činným osobám vzniká nárok na sociálne zabezpečenie v krajine, v ktorej pracujú, a neaktívnym ľuďom (napr. dôchodcovia, študenti) vzniká nárok v členskom štáte, v ktorom majú „obvyklý pobyt“.

Viac..  Robert Hajšel: Vyslanie vojsk zo štátov EÚ na Ukrajinu zatiaľ nehrozí, ale uvažuje sa o nákupe zbraní od tretích štátov

Pri určovaní miesta „obvyklého pobytu“ sa zohľadňujú kritériá ako:

  • rodinný stav a rodinné väzby
  • dĺžka a kontinuita prítomnosti v príslušnom členskom štáte
  • situácia z hľadiska zamestnania (predovšetkým miesto, na ktorom sa takáto činnosť zvyčajne vykonáva, trvalosť tejto činnosti a dĺžka trvania pracovnej zmluvy)
  • vykonávanie nezárobkovej činnosti
  • v prípade študentov zdroj ich príjmu
  • ako trvalá je bytová situácia danej osoby
  • členský štát, v ktorom táto osoba platí dane
  • dôvody na presťahovanie

Európska komisia už zverejnila príručku pre ľahšiu orientáciu a aby ste vedeli, kde žiadať o sociálne dávky. Zatiaľ je len v anglickom jazyku, v priebehu niekoľkých týždňov bude k dispozícii aj v slovenskom jazyku. Stiahnuť si ju môžete TU.

O red

Odporúčame pozrieť

burza

Európske akciové trhy majú za sebou skvelý kvartál

Európske akciové trhy majú za sebou skvelý kvartál. Paneurópsky index Stoxx 600 si za prvé …

Consent choices