Demonštranti v Kyjeve zúria. Zákon im zakazuje všetko

Protesty na Ukrajine
Protesty na Ukrajine, Kijev. PHOTO: Flickr.

PÄŤROČNÝ TREST

Podľa legislatívy podporovanej provládnymi zákonodarcami bude hroziť až päťročný pobyt vo väzení osobám podieľajúcim sa na blokádach verejných budov, ktoré boli súčasťou nedávnych opozičných protestov.

Umožňuje tiež zadržanie a pokutovanie demonštrantov chrániacich sa maskami či helmami. Iná časť legislatívy zjednodušuje postupy pri stíhaní samotných zákonodarcov, zatiaľ čo s pokutou či jednoročným pobytom v pracovnom tábore budú musieť po novom rátať šíritelia „klebiet“ na internete.

PROTESTY TRVAJÚ UŽ DVA MESIACE

Zákony okamžite odsúdili vodcovia ukrajinskej opozície, ktorí sa obávajú, že vládnuca Strana regiónov a prezident Viktor Janukovyč ich použijú proti nim. Šéf opozičnej strany Baťkivščyna (Otčina) Arsenij Jacenjuk v tejto súvislosti obvinil vládu zo „zvrhnutia ústavného zriadenia a uchvátenia moci“.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Vlna opozičných protestov, ktorú vyvolalo rozhodnutie vlády nepodpísať dôležité dohody s Európskou úniou, trvá na Ukrajine už takmer dva mesiace. Demonštranti požadujú odstúpenie vlády aj prezidenta a vypísanie predčasných volieb.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices