José Manuel Barroso
José Manuel Barroso, predseda Európskej komisie. PHOTO: Credit © European Union, 2014

V EÚ sa rozbieha boj o trón prezidenta Komisie

José Manuel Barroso
José Manuel Barroso, prezident Európskej komisie. PHOTO: Credit © European Union, 2014

V EÚ sa rozbieha boj o trón prezidenta Komisie a tým aj nepísaného šéfa Únie, ktorý onedlho opustí Barroso. Mezi kandidátov pribudol bývalý luxemburský premiér a starý európsky vlkJean-Claude Juncker, komisár pre vnútorný trh Michel Barnier a Viviane Redingová. Tá je mimoriadne húževnatá v presadzovaní svojich nápadov pre celú Európu, takže nečudo, že pred pár dňami predstavila svoju víziu federálnej Európy, akéhosi nadnárodného superštátu. Väčšina rozsiahlych paneurópskych ríší od Ríma cez nacistické Nemecko až po Sovietsky zväz skončila neslávne, ale super- Európu pod vedením Redingovej by samozrejme čakala len svetlá budúcnosť.

Výhoda takýchto zriadení je, že sa nemusíte trápiť rozhodovaním. Preberajú ho za vás anonymní úradníci tisíce kilometrov ďaleko. Napríkladeurópsky bylinkársky výbor rozhodne, ktoré bylinky sú zdravé a ktoré nie. Alebo rozhodnú, že jablká nie sú zdravé. Patent na pravdu je šikovný vynález.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Ach ozaj, kríza. Spomínate, ako sa pred rokom a pol obchodovali španielske dlhopisy za viac ako 7 % výnos? Tak dnes sú za 3,76 %, menší výnos ako mali ešte nedávno slovenské dlhopisy. Čo na tom, že Španielsko tento rok musí získať na dlhovom trhu rekordných 242 miliárd, že nezamestnanosť sa drží na rekordnej úrovni, že realitný trh naďalej padá. Kam zmizlo to riziko? Jednoducho, stal sa zázrak – eurozázrak.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

spotrebice

Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení

Máte pokazenú práčku, mixér, či telefón a radi by ste si ho dali opraviť? Lenže …

Consent choices