Francúzskemu prezidentovi nejde karta. Treba konať a Hollande ohlásil seknúť odvody o 30 miliárd EUR

Francois Hollande
Francois Hollande, francúzsky prezident. PHOTO: Flickr.

Chudák Hollande. Mal veru ťažký týždeň. Najskôr z nehoporazilo jeho manželku, ktorú museli s vážnym nervovým otrasom na niekoľko dní hospitalizovať. Nie, nezrútila sa z jeho 75 % dane ako niektorí iní občania – dane živia jej rodinu. Neuniesla novinku o Hollandeho aférke s akousi herečkou.

Francúzsky bulvár si pripomenul staré dobré časy Sarkozyho a v následnom ruchu skoro zanikol Hollandeho plán veľkolepých ekonomických reforiem. Už aj nejeden verejný činiteľ, napríkladprezident audítorského dvora Didier Migaud, označuje ekonomickú situáciu v krajine ako „nebezpečnú zónu“. Treba konať a Hollande ohlásil plán seknúť odvody o 30 miliárd eur a celkovo znížiť výdaje štátu medzi rokmi 2014 – 2017 o 50 miliárd eur. Asi si konečne prečítal návrh INESSu zo začiatku krízy o najdôležitejšom proti-krízovom kroku. PR mu zatiaľ príliš nevychádza – predstavitelia biznisu označili plán ako nejasný, odbory sa boja o pracovné miesta štátnych zamestnancov, a čoraz populárnejšia nacionalistka Marie Le Pen označila Hollandeho za neoliberála.

V Grécku zruční mladí chýbajú, v Holandsku sa ich boja

V Grécku zruční mladí chýbajú, v Holandsku sa ich boja. Po otvorení pracovného trhu pre Rumunov a Bulharov za prvý týždeň pracovné úrady v krajine „zaplavilo“ 21 Rumunov a 15 Bulharov. V Európskom superštáte sú niektoré národy rovné a niektoré rovnejšie. Aj mnohí britskí politici nemajú Východoeurópanov príliš v láske. Tieňový minister obchodu labouristov Chuka Umunna potvrdil, že strana môže mať záujem obmedziť voľný pohyb zamestnancov v EÚ, pokiaľ nemajú dopredu dohodnutú prácu. Dvojitá irónia, keď obmedziť slobodu hľadať prácu chce predstaviteľ strany Práce, ktorý navyše má rodičov z Nigérie a Írska. Ale taká je politika. Okrem vymýšľania, čo s migrantmi východu, časť vládnych poslancov navrhla, aby mal parlament možnosť vetovať ktorýkoľvek z európskych zákonov.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie emisií z odvetvia budov

Aj verejné inštitúcie majú zmysel pre humor. Sedemročná Austrálčanka požiadala austrálsku národnú vedeckú agentúru, aby jej vytvorila draka. Vedci chlapsky priznali, že toto zatiaľ nedokážu a verejne sa dievčatku a celej Austrálii ospravedlnili za toto zlyhanie.

Nech váš zvyšok týždňa nie je na draka!

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices