Európska komisia
Európska komisia, Brusel. PHOTO: redakcia/red.

Pracujete v zahraničí? Na daniach vás „skásnu“ doma aj za hranicami. Problém chce riešiť Európska komisia

Európska komisia
Európska komisia, Brusel. PHOTO: redakcia/red.

Daňové prekážky ostávajú jedným z hlavných faktorov, ktoré odrádzajú občanov EÚ od toho, aby odišli zo svojej krajiny pôvodu a hľadali si prácu v inom členskom štáte. Daňové prekážky môžu nastať buď v krajine pôvodu, alebo v novej krajine pobytu.

Preto Komisia v priebehu roka 2014 vykoná dôkladné posúdenie daňových režimov členských štátov, aby zistila, či neznevýhodňujú mobilných občanov EÚ. Ak Komisia zistí prípady diskriminácie alebo porušenia základných slobôd EÚ, oznámi ich vnútroštátnym orgánom a bude trvať na tom, aby sa podnikli potrebné kroky na nápravu. Ak by problémy pretrvávali aj naďalej, Komisia môže proti predmetným členským štátom začať konania vo veci porušenia právnych predpisov.

Komisár pre dane, clá, audit a boj proti podvodom Algirdas Šemeta uviedol: „Predpisy EÚ sú jasné: so všetkými občanmi EÚ sa v rámci jednotného trhu musí zaobchádzať rovnako. Nesmie dochádzať k diskriminácii a nesmie sa porušiť právo pracovníkov na voľný pohyb. Je našou povinnosťou zabezpečiť, aby sa tieto princípy premietli do daňových predpisov všetkých členských štátov v praxi.“

 

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

Právo pracovať a žiť kdekoľvek v EÚ je základným právom európskych občanov, ako aj kľúčovým nástrojom rozvoja celoeurópskeho pracovného trhu. Komisia spolupracuje s členskými štátmi na uľahčení voľného pohybu pracovníkov, ale takisto zabezpečuje, že s pracovníkmi a občanmi EÚ s pobytom v inom štáte, než je ich štát pôvodu, sa zaobchádza rovnako ako so štátnymi príslušníkmi tohto štátu a že požívajú rovnaké daňové výhody ako domáci pracovníci.

Mobilita pracovníkov bola určená ako jeden z kľúčových potenciálov zvyšovania rastu a zamestnanosti v Európe. Odhaduje sa, že v dôsledku mobility po rozšírení EÚ (2004 – 2009) vzrástol HDP krajín EÚ-15 v dlhodobom horizonte o takmer 1 %.

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices