Protesty na Ukrajine sa vyostrujú. Médiá hlásia prvé obete!

kyjev
Protesty na Ukrajine, Kyjev. PHOTO: Flickr.

KYJEV – V ukrajinských vládnych a parlamentných kruhoch sa intenzívne jedná o možnosti vyhlásenia výnimočného stavu. Zatiaľ sa v uliciach situácia výrazne vyostrila.

Prvé obete, mal zabíjať snajper

Ukrajinské protesty už majú prvú obeť. Počas stredajšieho zásahu bezpečnostných síl proti demonštrantom prišiel o život jeden človek. Niektoré agentúry hovoria až o dvoch mŕtvych a ruské médiá priniesla informáciu až o troch obetiach. Ministerstvo vnútra zatiaľ potvrdilo jednu obeť, druhá osoba údajne spadla z plošiny nad vchodom na štadión Dynamo Kyjev.

Dnes približne o 1-nej v noci, našli na ulici ležať telo mŕtveho muža. Zobrali ho do krytu, kde ho prezreli lekári. Zranenia nasvedčujú tomu, že muža zabil snajper. Oficiálne sa však k zraneniam muža zatiaľ nikto nechcel vyjadriť.Píše Kyiv Post.

Policajné jednotky prerazili barikády oddeľujúce políciu a demonštrantov tesne po ôsmej hodine ráno SEČ, čo vyvolalo ostré strety s demonštrantami. Po relatívne pokojnej noci sa opäť rozpútalo násilie, na ktoré polícia odpovedá použitím slzotvorného plynu a ohlušujúcich granátov. Bezpečnostné sily zatiaľ nevstúpili na Námestie nezávislosti, ktoré je centrom protestov. Korešpondent AFP popísal momentálnu situáciu ako chaotickú.

Pozrite si autentické video z protestov v Kyjeve.

Parlament bude jednať rýchlo

V ukrajinských vládnych a parlamentných kruhoch sa intenzívne jedná o možnosti vyhlásenia výnimočného stavu v krajine. Vyplýva to z informácií ukrajinských médií. Bezpečnostné zložky údajne tento krok zatiaľ nedoporučujú, ak ale návrh predložia, parlament bude jednať rýchlo. Návrh má údajne podporu poslancov vládnej Strany regiónov, ktoré má v parlamente väčšinu.

Ruská agentura ITAR-TASS citovala vplyvného poslanca vládnej strany Mychajla Čečetova, ktorý vraj vyhlásenie výnimočného stavu podporí. „Ak to bude potrebný krok, parlamentná frakcia Strany regiónov bude pre také rozhodnutie hlasovať a urobí to rýchlo,“ povedal poslanec. Rázny krok podľa neho vyžadujú ukrajinské národné záujmy a ochrana bezpečnosti obyvateľov. Čečetov zároveň potvrdil, že žiadny návrh na vyhlásenie výnimočného stavu sa zatiaľ neobjavil.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Demonštrantov chcú rozprášiť

Ukrajinská opozícia sa obáva, že policajti zo špeciálnych jednotiek sa v utorok či v stredu pokúsia demonštrantov v Kyjeve rozprášiť. Uviedol to v noci na utorok jeden z opozičných predsedov Vitalij Kličko. Opozícia je zároveň znepokojená novými zákonmi, ktoré by od stredy mali nadobudnúť účinnosť.

Normy napríklad sprísňujú tresty za účasť v masových akciách či uľahčujú zbavovania sa poslaneckej imunity a trestné stíhania v neprítomnosti. Situáciou sú znepokojení aj slovenskí politici.

„Pre Slovensko je mimoriadne dôležité, aby na svojej východnej hranici malo partnera, vyznávajúceho európske hodnoty a nesmerujúceho k potláčaniu občianskych práv a slobôd. Schválené tvrdé zákony proti slobode slova i brutálny postup tamojších policajných zložiek sú varovným znakom, že Ukrajina sa odkláňa od európskych hodnôt a vydáva sa na bieloruskú cestu neslobody. Tým viac treba podporiť proeurópske hlasy demonštrantov,“ vyhlásil predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Protesty v Kyjeve vypukli pred dvoma mesiacmi potom, čo prezident Viktor Janukovyč odmietol podpísať dohodu o pridružení k Európskej únii a namiesto toho posilnil väzby s Moskvou. V nedeľu sa situácia vyhrotila potom, čo protesty proti schváleniu nových zákonov, ktoré sprísňujú tresty demonštrantov, prerástli v potýčky radikálov s políciou. Obe strany pritom ohlásili desiatky zranených.

Informáciu priniesol spravodajský portál www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices