Dačič a Barroso
PHOTO: Credit © European Union, 2014

Srbsko začalo prístupové rokovania do Európskej únie

Dačič a Barroso
Srbský premiér Ivica Dačič (vľavo) s predsedom EK J.M.Barrosom
PHOTO: Credit © European Union, 2014

Srbsko je o krok bližšie k svojmu cieľu. V Bruseli začalo prístupové rozhovory s EÚ. Pred začiatkom medzivládnej koferencie, ktorá niekoľkoročný proces otvorila, sa premiér Ivica Dačič stretol s predsedom Európskej komisie, José Manuel Barrosom. Ten začiatok rokovaní označil za veľký úspech a začiatok úplne novej kapitoly pre EÚ.

Barroso zároveň pochválil Srbsko za jeho reformné úsilie a pokrok, ktorý dosiahlo v ostatných rokoch. Ocenil snahu srbskej vlády o normalizáciu vzťahov s Kosovom. Zdôraznil tiež, že krajinu ešte čakajú mnohé výzvy v kľúčových oblastiach právneho štátu, vrátane reformy súdnictva, boja proti korupcii a organizovanému zločinu. Potrebná je tiež reforma verejnej správy, budovanie nezávislosti kľúčových inštitúcií, zavedenie antidiskriminačných opatrení a ochrany menšín a dosiahnutie slobody médií.

„Občania Srbska majú silné európske ašpirácie a my budeme túto krajinu aj naďalej podporovať v tom, aby na svojej európskej ceste dosahovalo krok za krokom ďalšie pokroky,“ dodal Barroso.

Srbský parlament už v snahe vyhovieť požiadavkam EÚ schválil sériu legislatívnych zmien a dohodol sa s Kosovom na spoločnom riadení hraníc, hoci vyhlásenie nezávislosti tejto krajiny stále Srbsko neuznalo. Teraz má pred sebou rozhovory s vládami všetkých 28 štátov Únie. Tie musia rozhodnúť o prijatí jednohlasne. Bude to teda beh na dlhé trate – podľa všetkého niekoľkoročný.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Umelú inteligenciu je potrebné rámcovať, aby nám neprerástla cez hlavu

„Podľa môjho názoru krajiny bývalej Juhoslávie patria do spoločnej Európy. Srbsko sa usiluje o členstvo v EÚ, ale musí na svojej ceste do EÚ ešte veľa urobiť. Predovšetkým sú to reformy v oblasti súdnictva, boja proti korupcii, v podnikateľskom prostredí, ľudsko-právne otázky… Ale za kľúčové považujem riešenie problémov s Chorvátskom, ktoré sa týkaju nezvestných osôb, vytýčenia hraníc a vyšetrovanie vojnových zločinov, čo by umožnilo stiahnutie vzájomných žalôb vo veci genocídy pred Medzinárodným súdnym dvorom,“ uviedla pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk slovenská europoslankyňa Monika Smolková.

O nin

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices