Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 3.týždňa 2014

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

SLOVENSKO

Produkcia slovenských automobiliek vlani v porovnaní s rokom 2012 vzrástla o 5,8 % a dosiahla 980 tis. vyrobených vozidiel. Na Slovensku sa tak vyrobil rekordný počet áut a našej krajine naďalej prislúcha celosvetové prvenstvo v počte vyrobených automobilov na obyvateľa. V prepočte na tisíc obyvateľov sa na Slovensku vlani vyrobilo až 181 áut. Informoval o tom Zväz automobilového priemyslu SR.

ECB

Guvernér ECB Mario Draghi si minulý týždeň prevzal cenu Guvernéra roka 2014. Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, takéto ocenenie udelil vôbec po prvýkrát magazín Central Banking. SuperMario po prevzatí ceny uviedol, že práve vďaka snahám ECB a európskych vlád sa situácia v eurozóne od leta 2012 výrazne zlepšila. Centrálnou bankou roka sa však nestala ECB, ale čínska PBoC vďaka prebiehajúcim reformám čínskeho peňažného trhu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Česká centrálna banka [ČNB] ukončila vlaňajší rok podľa predbežných údajov so ziskom na úrovni 73,2 mld. CZK. V porovnaní so ziskom za rok 2012 na úrovni 2,8 mld. CZK tak ide o značné zlepšenie jej hospodárenia. Približne jednou tretinou sa na zisku podieľali výnosy zo správy devízových rezerv, zvyšné dve tretiny zisku sú „zásluhou“ kurzových rozdielov vyplývajúcich z ich trhového ocenenia vplyvom umelo slabšej koruny. Zisk za uplynulý rok chce ČNB využiť na zníženie straty uplynulých rokov, ktorú eviduje na úrovni – 123,6 mld. CZK.

ÍRSKO

Ratingová agentúra Moody´s v piatok ako posledná z trojice veľkých agentúr pristúpila k zvýšeniu írskeho ratingu a potvrdila tak návrat krajiny do investičného pásma. Moody´s zvýšila rating Írska o jeden stupeň na úroveň Baa3 s pozitívnym výhľadom, čo odzrkadľuje očakávanie agentúry ďalšieho zlepšujúceho sa vývoja ostrovnej ekonomiky. Hlavnými dôvodmi zvýšenia írskeho ratingu sú podľa Moody´s potenciál rastu, fiškálna konsolidácia a ukončenie záchranného programu.

GRÉCKO

Grécke ministerstvo financií minulý týždeň potvrdilo svoj zámer ponúknuť v druhej polovici roka 2014 investorom emisiu dlhopisov so splatnosťou 5 až 7 rokov. Gréci tiež upresnili, že by prostredníctvom predaja dlhopisov z trhu radi získali maximálne 3 mld. EUR. Grécko čelí v tomto a budúcom roku výpadku vo financovaní na úrovni cca 11 mld. EUR. Dieru v rozpočte by však Grécko nechcelo vyplniť ďalšou pôžičkou z Trojky, ale využitím svojho obmedzeného prístupu na dlhopisový trh.

MAĎARSKO

Šéf maďarskej dlhovej agentúry [ÁKK] Tőrőcskei uviedol, že Maďarsko študuje možnosti emisie dlhu v rozličných zahraničných menách. Maďarsko chce byť podľa neho prítomné na všetkých trhoch, kde je to možné. Možnými menami, v ktorých by krajina podľa Tőrőcskeia mohla emitovať, sú napríklad japonský jen, turecká líra, ruský rubeľ či dokonca čínsky jϋan. Vylúčená nie je ani emisia už v priebehu januára. Maďarsko je trojicou najväčších ratingových agentúr hodnotené v špekulatívnom pásme. Naposledy emitovalo eurobondy v novembri 2013, keď si požičalo 2 mld. USD.

CYPRUS

Cyprus v úvode minulého týždňa zvýšil obe sadzby dane z pridanej hodnoty v záujme zvýšenia daňových príjmov rozpočtu. Základná sadzba dane z príjmu sa aktuálne nachádza na úrovni 19 %, znížená sadzba je stanovená na úrovni 9 %. Obe sadzby boli zvýšené o jeden percentuálny bod, avšak jednalo sa už o tretie zvyšovanie sadzieb DPH za dva roky. Ešte vo februári 2012 bola štandardná sadzba DPH stanovená na úrovni 15 %.

LITVA

Eurozóna by sa mala od začiatku roka 2015 rozrásť o v poradí už 19. člena a to opäť z radov pobaltských ekonomík. Na najlepšej ceste zaviesť o necelý rok euro je Litva. Krajina v roku 2013 podľa odhadov vykázala deficit verejných financií tesne pod požadovanou maastrichtskou úrovňou – 3 % a fiškálne ciele by mala plniť aj tento rok. Litva sa už o vstup do eurozóny pokúšala pred siedmimi rokmi, pohorela však na inflačnom kritériu. Minulý týždeň litovská vláda schválila dôležitý dokument potrebný pre plánované zavedenie spoločnej meny a posunula ho do parlamentu.

ŠPANIELSKO

Šancu požičať si na trhu lacno, kým sa dá, sa snažia využiť všetci. Dlhopisové emisie sa v Európe rozbehli ešte predminulý týždeň a nezastavili sa ani počas toho uplynulého. Vo štvrtok predávalo dlhopisy Španielsko a s výsledkom môže byť skutočne spokojné. Krajina spoza Pyrenejí si na trhu za jeden deň požičala spolu až 5,9 mld. EUR. Pre porovnanie, približne takúto sumu si plánuje na trhoch požičať Slovensko počas celého tohto roka. Španielsko potešil hlavne výsledok aukcie 3 – ročných dlhopisov, keď si dokázalo požičať 2,7 mld. EUR pri výnose len 1,60 % p. a., čo je pre krajinu pri tejto splatnosti historicky najlepší výsledok.

O red

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices