Nová metla dobre metie. Babiš chce v Česku euro

praha
Pražský hrad. PHOTO: Flickr.

PRAHA – Nastávajúci český minister financií Andrej Babiš naznačil možnosť, že krajina prijme spoločnú európsku menu. Miliardár slovenského pôvodu, ktorý podľa predpokladov prevezme v novej českej vláde koncom januára post ministra financií, v stredu povedal, že „nemá problém“ s používaním eura. Neuviedol však nijaký časový údaj na jeho prijatie.

Minulá vláda neuvádzala presný termín

Predchádzajúca stredopravá vláda neuvádzala žiadny cieľový dátum na prijatie spoločnej meny, ktorú chcela Praha prijať, „keď bude pripravená“. Babiš, líder centristickej strany ANO, podpísal s víťazmi októbrových parlamentných volieb- ľavicovými sociálnymi demokratmi a konzervatívnymi kresťanskými demokratmi dohodu na vytvorenie stredoľavej vlády. Hlavnými európskymi obchodnými partnermi ČR sú krajiny používajúce euro.

Faktickým víťazom predčasných volieb v Českej republike, ktoré sa konali v októbri 2013, sa stal rodák z Bratislavy Andrej Babiš. Jeho hnutie ANO získalo toľko percent, že bez neho sa žiadna vláda prakticky nedá postaviť. A svoje osobné víťazstvo si tento miliardár a mediálny magnát štedro vychutnával až do neskorých nočných hodín.

Čechoslovák narodený v Bratislave

„Ďakujeme,“ povedal hneď po zverejnení výsledkov Babiš, ktorý je druhý najbohatší český miliardár a vlastník potravinárskeho gigantu priznal, že sa pre neho oba národy nikdy nerozdelili. „Ja som Čechoslovák narodený v Bratislave,“ povedal. Z biznisu je známy ako tvrdý vyjednávač, po voľbách mal hlavné eso v rukáve, bez jeho podpory by sa totiž nedala poskladať žiadna vláda. VIAC TU. 

Viac..  SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Ani po česky, ani po slovensky

Okomentovať svoj úspech v materinskom jazyku si ale radšej netrúfol. „Neviem poriadne ani po česky, ani po slovensky,“ dodal. Úspech sa v Čechách málokedy toleruje. Jemu ho praje 900 000 voličov. Jazdí v najluxusnejších autách, vedľa seba má krásnu ženu, ktorá i za volebnou plentou vyzerala farebne zladená do posledného detailu. A neublížilo mu ani to, že sa na Slovensku súdi o to, či spolupracoval s ŠTB alebo nie.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

burza

Európske akciové trhy majú za sebou skvelý kvartál

Európske akciové trhy majú za sebou skvelý kvartál. Paneurópsky index Stoxx 600 si za prvé …

Consent choices