Bojisko na Ukrajine. Kličko vyzval k varovnému štrajku

kyjev
Kyjev, Ukrajina. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Centrum Kyjeva zahalené dymom z horiacich pneumatík je aj vo štvrtok miestom potýčok medzi skupinami agresívnych demonštrantov a ťažkoodencov. Z neďalekého prezidentského sídla podľa médií neprichádzajú žiadne signály o tom, že by bol Viktor Jankuvyč pripravený pristúpiť na stredajšie opozičné ultimátum. Vodca opozície Vitalij Kličko vyzval na zahájenie varovnej stávky.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vo štvrtok požiadal o zvolanie mimoriadneho zasadnutia parlamentu vzhľadom na potrebu „rýchleho vyriešenia“ krízy v krajine. Prezidentská kancelária o tom informovala po tom, ako mal Janukovyč popoludní začať druhé kolo rokovaní so zástupcami opozície.

Tí od neho požadujú splnenie troch základných požiadaviek, a to vypísať predčasné prezidentské voľby, odvolať vládu a zrušiť opatrenia namierené proti demonštrantom, ktoré uzákonili minulý týždeň. Predseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Rybak potvrdil, že parlament by sa mal zaoberať požiadavkami opozície vrátane „odstúpenia vlády“ a spornej legislatívy.

Ulice pripomínajú bojisko

Policajti pod ochranou prilieb a štítov odolávajú tlaku demonštrantov, ktorí sa snažia preraziť rady pohotovostných jednotiek hádzaním dlažobných kociek a delobuchov. V uliciach, ktoré pripomínajú bojisko, sa skupinky mladíkov snažia podpáliť zvyšky autobusových vrakov.

Bojovníci zo zásahového komanda Berkut sa márne pokúšajú horiace trosky uhasiť vodnými delami. Dramatickú scénu dokresľuje dunivý hluk improvizovaných bubnov, ktoré si demonštranti upravili z prázdnych sudov.

Kličko vyzval na zahájenie varovného štrajku

Uprostred opozičného tábora vyrástol katapult, s ktorého pomocou sa radikálne jadro protestujúcich snaží dopraviť na nepriateľskú stranu obzvlášť ťažké projektily. Podobný, ale podstatne väčší, útočný nástroj v stredu pri jednom zo zásahov zlikvidovala kyjevská polícia.

Vodca opozície Vitalij Kličko v stredu pri schôdzke s Janukovyčom varoval, že pokiaľ do 24 hodín prezident nevyjde v ústrety opozičným požiadavkám, prejde opozícia do útoku. Vo štvrtok sa má Janukovyč s opozičnými vodcami zísť znova. Kličko na svojom twitterovom účte vyzval občanov Ukrajiny, aby vo štvrtok napoludnie zahájili varovný štrajk.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Ukrajinské ministerstvo obrany opäť uistilo verejnosť, že výnimočný stav v krajine sa nechystá. Špekulácie o jeho vyhlásení sa opakovane objavujú v médiách. Správy o presunoch tankov z Odesy či Černihova do Kyjeva nie sú podľa hovorcu ministerstva pravdivé. Jednotky zostávajú v kasárniach a plnia svoje úlohy.

Počet obetí stále nie je jasný

Počet obetí policajného násilia stále nie je jasný. Polícia potvrdila smrť dvoch demonštrantov. Podľa opozičných zdrojov má ísť o arménskeho prisťahovalca a Bielorusa.

Agentúra Unian oznámila, že ďalším mŕtvym je muž, ktorý zomrel na podchladenie. Teploty v Kyjeve sa pohybujú až desať stupňov pod nulou. Muža mali uniesť a mučiť neznáme osoby. Jeho telo sa našlo neďaleko kyjevského letiska Boryspil. Opozícia tvrdí, že v uliciach kyjevského centra od počiatku týždňa zomrelo päť až sedem ľudí.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

 

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices