Európske textilky našli nový spôsob prežitia. Využívajú aj autosektor

textilka
PHOTO: Flickr.

Európsky textilný priemysel je jeden z mála, ktorý napriek kríze, lacnému dovozu z Ázie či kolísajúcim cenám surovín na trhoch, dokáže zdravšie rásť. Podľa údajov Coface je dokonca práve v tomto sektore znižujúce sa “stredné úverové riziko“.  Dôvodom je, že textilky hlavne v západnej Európe dokázali v kríze nájsť cestu k novým príležitostiam na trhu. „Práve boj o prežitie donútil mnohé firmy investovať do technických textílií a hľadať trhové príležitosti v rôznych sektoroch,“ upozorňuje country manažérka Coface Slovensko Lucia Dobos. Coface vidí ich úspech v investovaní do inovácií. Slovenský textilný priemysel síce nie je pre domácu ekonomiku kľúčový a je orientovaný výrazne proexportne, no vývoj aj tu vidí ako už stabilizovaný.

Orientácia na technický priemysel

Orientácia na technický textil či luxusný segment znížila aj počet konkurzov firiem v tomto sektore. Napríklad vo Francúzsku sa počet konkurzov v tomto odvetví od roku 2009 znížil takmer o polovicu. Ku koncu vlaňajšieho októbra Coface evidovala z celkového počtu 62 431 bankrotov len 83 bankrotov v textilnom odvetví.

Treba však tiež poznamenať, že zo 4 500 spoločností, ktoré vo Francúzsku v textilnom priemysle dnes pôsobia, má len 570 viac ako 20 zamestnancov. Pokiaľ ide o krajiny južnej Európy, silným zamestnávateľom a hlavným konkurentom vo výrobe luxusných odevov je  Taliansko (pre 17 660 firiem pracuje 150 tisíc ľudí).

Mnohé odevné firmy sa pritom rozhodli v boji o prežitie znovunastaviť podnikanie. Napríklad vo Francúzsku sa mnohé začali viac orientovať na luxusný segment odievania a zákazky pre také značky ako Hermes, Vuitton, Chanel a podobne. Iné, ako Hexcel či Porcher zas strategicky stavili na investície do výroby technických textílií a vlákien. Už v roku 2010 napríklad americký Johnson Control kúpil vtedajšiu svetovú jednotku vo výrobe textílií a vlákien pre autosektor, firmu Michel Thierry.

Viac..  Miriam Lexmann: Dodnes nevieme aký vplyv na človeka majú GMO rastliny

Dnes podiel technického textilného priemyslu v Európe predstavuje na celkovom obrate v sektore tretinu, teda okolo 30 miliárd eur. Ešte v roku 2003 to bolo len niečo vyše štvrtinový podiel. Podiel, samozrejme, kolíše. Najvyšší je v severských krajinách (napríklad vo Fínsku je to 70 %), v Nemecku a Rakúsku je to 50 %, resp. 45 %, kým stále najnižší podiel je v južanských krajinách (v Španielsku je to len 16 %). Podiely tak korešpondujú aj s mierou investícií do technického textilu. Práve severské krajiny sú najaktívnejšie v investíciách do technického textilu. Napríklad Švédsko investuje do výskumu a vývoja viac ako zvyšok Európy, jeho výdavky zodpovedajú 3,4 % HDP v porovnaní s 2,25 % vo Francúzsku a približne 1,5 % v Španielsku a Taliansku.

Konkurenčná výhoda

Európske krajiny však investíciami získavajú konkurenčnú výhodu voči Číne. Kým pri odevnom priemysle textilky bojujú s lacným dovozom z Číny, práve najľudnatejšia krajina sveta je dnes najväčším spotrebiteľom technického textilu. Analytici predpovedajú, že spotreba technického textilu by sa v Číne mohla v rokoch 2010 až 2017 zdvojnásobiť na 1400 ton. Technické textílie možno využiť v mnohých odboroch. Popri automobilovom a leteckom priemysle tiež v športe, stavebníctve, medicíne, poľnohospodárstve.

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices