Pokuty za potravinové podvody budú prísnejšie. Brusel navrhuje mastné pokuty

obchod
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA – Biznis s potravinovými podvodmi prežíva boom! Miliardové zisky a hrozba takmer minimálna. Mnohé krajiny stále nemajú vyriešenú otázku kontroly ani adekvátnych trestov. Ak nikto nezomrie, často nie je možné človeka, ktorý stojí na čele podvodu, zavrieť. A finančné tresty sú údajne viac na smiech ako na výstrahu. Európsky parlament preto žiada plošné sprísnenie kontrol a šialene vysoké pokuty.

 

Výrobcovia spotrebiteľov často klamú

Prípravok proti všiam, posypová soľ, kyselina mravčia aj antibiotiká. Namiesto hovädziny bravčové, konské mäso či dokonca naporcované potkany. Potravinové podvody sú veľmi dobrý biznis – vynášajú a hrozba nebola taká veľká, aby výrobcov od špekulácií odradila.

„Z potravinárstva sa stal biznis, ktorý je žiaľ, na úkor zdravia obyvateľov,“ informuje europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová.

Prísnejšie majú byť aj kontroly

Poslanci Európskeho parlamentu schválili uznesenie, ktoré by malo zjednotiť postihy vo všetkých členských štátoch. Pokuty budú skutočne obrovské – minimálne 2-násobok predpokladaného zisku z podvodu!

Prísnejšie majú byť aj kontroly. Testy DNA sa stanú ich bežnou súčasťou a okrem potravinárov sa do boja proti novej forme dobre organizovaného zločinu môže zapojiť aj polícia. Štáty budú mať možnosť zriadiť špeciálnu jednotku.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Štát pôvodu identifikovateľný

Minulý týždeň parlament schválil uznesenie, ktoré by malo zjednotiť prísnosť kontrol aj výšku trestov vo všetkých členských štátoch! Z obalov zmizne Vyrobené v Európskej únii, aby bol štát pôvodu presne identifikovateľný. Testy DNA budú na dennom poriadku a akýkoľvek, aj malý potravinový podvodík, sa stane trestným činom. Najhrozivejšia je však finančná sankcia.

Minimálne dvojnásobok predpokladaného zisku z podvodu! Táto matematika už podvodníkom nebude voňať lákavo. Za každé ušetrené euro riskujú dve a za každý miliónik ďalší.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices