Európsky parlament, Brusel
Európsky parlament, Brusel. PHOTO: redakcia/red.

Únia sa nedávno dohodla na pravidlách ako zachraňovať banky. Za vzor si vybrala účtovníka Fantozziho

Európsky parlament, Brusel
Európsky parlament, Brusel. PHOTO: redakcia/red.

Už vieme ako zachraňovať európske banky, Únia sa nedávno dohodla na pravidlách. Potrebuje na to 24 členov rady jednotného dozorného mechanizmu, 24 členov rady ECB, 3 členov mediačného panelu dozorného mechanizmu, 10 členov výkonnej rady rezolučného mechanizmu, 23 členov rady dozorného mechanizmu, 28 členov Rady a 28 členov Komisie. Títo sa musia dohodnúť každý zvlášť a potom všetci medzi sebou. Optimisticky odhadovaný čas na dosiahnutie rozhodnutia je 147 rokov.

A možno to rozhodnutie bude treba. Nová štúdia vyrátala, že ak by nadchádzajúci stres test bánk bol tvrdý (rozumej zmysluplný), odhalil by v bankách kapitálovú dieru veľkú asi 770 miliárd eur (45 štátnych rozpočtov Slovenska). Aj na záchranu bánk išli naše dane. O tom, že občania by sa mali zaujímať o osud svojich peňazí vybraných na daniach, sme spravili kampaň, ktorú si všimol aj český magazín Reflex.

Opäť je tu návrat živej legendy talianskej politiky, ktorý sa dohodol s najväčšou stredo-ľavou stranou

Guy Verhofstadt je ďalší z rastúceho zástupu kandidátov na prezidenta Komisie. Zaujímavejší je návrat živej legendy talianskej politiky, ktorý sa dohodol s najväčšou stredo-ľavou stranou na zmene volebných podmienok. Berlusconinátora hádam nezastaví ani priemyselný lis.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Jedine že by zmrzol. Britskí vedci tvrdia, že slnko začalo vykazovať znaky Maunderovho minima, teda zníženej aktivity, ktorá by znamenala príchod malej doby ľadovej, akú svet zažil napríklad pred 400 rokmi. Snáď nie, keď sme toľko investovali do boja proti uhlíku.

Ale na záver predsa len dobrá správa – na jeseň zbohatneme! V septembri mení Eurostat metodiku rátania HDP, čo povedie k jednorazovému zvýšeniu európskeho HDP o 2,4%.

Nielen v septembri a decembri, ale nech každý mesiac sú Vianoce!

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices