Zakážu údené oštiepky? Európska komisia sprísňuje pravidlá

údený oštiepok
Údený oštiepok. PHOTO: Flickr.

VARŠAVA/BRATISLAVA – Na Slovensku sme si už zvykli, že Európska komisia občas vydáva naozaj zvláštne a pre nás niekedy nepochopiteľné nariadenia. Najnovšie sa rozhodla regulovať dym, ktorým sa údia rôzne domáce produkty. Asi najviac to zasiahlo našich poľských susedov v podhalanskej oblasti. Pre takúto reguláciu tam vraj hrozí zánik tradičných oštiepkov a klobás.

Nebezpečný benzoapirén vo výrobkoch

Gorali na Podhalí majú veľmi vážny problém – a to konkrétne s Európskou úniou. Tá sa totiž najnovšie rozhodla kritizovať typické poľské oštiepky a klobásy. Problémom má byť spôsob ich prípravy. Oštiepky a klobásy sa totiž údia v dyme.

„Údené produkty v sebe obsahujú benzoapirén, ktorý je zdraviu škodlivý a rakovinotvorný. Ich hodnota nesmie prekročiť 2 mikrogramy na kilogram produktu,“ úryvok zo správy Európskej komisie.

Keďže sa táto norma ale sprísnila, poľské silno údené produkty sú teda ohrozené. Inak ako dymom sa totiž pripraviť nedajú. „Dym tu bol, je a bude. A my budeme bojovať za to, aby sa nič na tomto predpise nemenilo,“ potvrdil zástupca chovateľov oviec Kazimierz Furczon.

Slováci sa obávať nemusia

Viac..  Jozef Mihál podrobne o norme Euro 7: Čo to bude znamenať pre automobilky a pre ľudí

U nás na Slovensku sme podobný prípad zatiaľ nemuseli riešiť. Dôvod je jednoduchý. Väčšina našich údenín sa vyrába v mäsokombinátoch. „Slovensko zatiaľ takúto pripomienku od Európskej komisii zatiaľ neobržalo. Slovenskí výrobcovia údených výrobkov postupujú v súlade s legislatívou a riadia sa technologicky týmito postupmi,“ tvrdí Štátna veterinárna a potravinovej správy Slovenskej republiky Jozef Bíreš.

V Poľsku je to ale inak. Klobásy a oštiepky pripravujú mnohí ľudia doma a následne ich predávajú. Pre mnohé rodiny je to jediný zdroj príjmov. k si ale u nás doma na Slovensku údite niekde slaninu pre svoju potrebu, nemusíte sa báť. Na Slovensku vás totiž chránia naše zákony. Predávať ju ale nesmiete.

Informáciu priniesol spravodajský portál www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices