Pracovné obmedzenia pre Rumunov a Bulharov už takmer mesiac neplatia. Zaplavili Európu?

rumunský robotník
PHOTO: Flickr.

Posledných deväť krajín ukončilo obmedzenia pre bulharských a rumunských pracovníkov. Od 1. januára sa teda môžu všetci Rumuni a Bulhari zamestnať v celej EÚ. Nie všetky krajiny táto zmena potešila – viaceré očakávali záplavu prisťahovalcov. Podľa slovenskej europoslankyne Kataríny Neveďalovej majú mať všetci obyvatelia členských krajín rovnaké práva.

„Slobodu voľného pohybu občanov a to aj za prácou v rámci EÚ považujem za nedotknuteľnú a za jeden z výdobytkov a pilierov EÚ. Žiaden štát nemá právu ju obmedzovať. Ak sa raz rozhodneme ako spoločenstvo, že platia isté pravidlá, tie sú rovnaké pre všetkých a nesmú sa meniť, ak to momentálne niekomu nevyhovuje. Keďže uplynula prechodná doba obdobia 7 rokov, ktoré si krajiny môžu uplatniť na obmedzenie voľného pohybu pracovnej sily pre pristupujúcu krajinu, nevidím dôvod, aby sme Rumunom a Bulharom túto slobodu odopierali. Ak si splnili povinnosti, musia im byť garantované práva. Vnútorná migrácia pracovníkov v rámci EÚ je pozitívna, pomáha prekonávať rozdiely, je ekonomicky výhodná pre jednotlivé krajiny a podporuje integráciu Únie,“ hovorí Neveďalová pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk.

Britský premiér David Cameron má však opačný názor, dokonca varoval pred istými hrozbami a chcel sprísniť prístup k sociálnym dávkam.

Vyvolal tým kritiku zo strany Bruselu. Podľa rumunského europoslanca Cristiana Dan Predu sú však obavy úplne zbytočné: „Pre Rumunov to nebol dôležitý dátum. Neznamená to pre nás veľkú zmenu, pretože pracovných pozícií, ktoré neboli povolené, nebolo zase tak veľa. Tým, ktorí chceli vstúpiť na pracovný trh, sa to vo väčšine prípadov podarilo. Ak sa napríklad právnik nemohol zamestnať v Nemecku, išiel do inej krajiny, ktorá to umožnila.“

 Jeho britský kolega Timothy Kirkhop pripúšťa, že obavy tu sú. „Briti sú znepokojení, tak ako sú podľa mňa znepokojení aj mnohí ostatní Európania. Presúvame sa z úsporných opatrení opäť k hospodárskemu rastu. Našim ekonomikám sa začína dariť…“ Je teda podľa neho aj pomerne logické, že sa objavil strach z toho, že do krajiny príde množstvo nových ľudí z iných štátov. „Treba si však ujasniť jedno: jedným zo základných princípov a významnou črtou EÚ je slobodný pohyb,“ uznáva.

V rozhovore s oboma poslancami prišli na pretras aj spomínané kritizované plány Davida Camerona, či o migrácii Rómov. Podľa Timothyho Kirkhopa sa v Únii skúmajú všetky možné spôsoby, ako im pomôcť. Pohľady oboch politikov vám ponúkame v nasledujúcom rozhovore:

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

O nin

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices