Eduard Kukan
Eduard Kukan, europoslanec. PHOTO: © European Union, 2014

Europoslanec Kukan: Grécko je veľmi skúsená krajina, predsedníctvo EÚ zvládne

Eduard Kukan
Eduard Kukan, europoslanec.
PHOTO: © European Union, 2014

Európskej únii momentálne predsedá Grécko. Povedzte nám, aké priority si zvolilo?

Grécke predsedníctvo prezentovalo štyri priority. Vychádzajú z reálnej situácie, v ktorej sa Grécko nachádza. Sú to zamestnanosť, ekonomický rast, migrácia a námorná politika. Ich priority zároveň odrážajú aj konkrétne situácie, ktoré členské štáty trápia – či má EÚ venovať viac financií do ekonomického rastu, alebo či sa má viac usilovať o zníženie nezamestnanosti..

 

Sú Gréci vôbec pripravení na túto funkciu? Ich renomé v Únii je momentálne veľmi nízke

Grécko je veľmi skúsená krajina z pohľadu členstva v EÚ. Členom sa stalo v roku 1981 a už piaty raz je predsedníckou krajinou. Nebude to ako v našom prípade, keďže sa musíme roky dopredu pripravovať. Oni už sú dostatočne skúsení z vlastného pôsobenia na tomto poste a treba povedať aj to, že Grécko má veľmi dobrú, kvalitnú, diplomatickú službu. Ale túto funkciu preberá v dobe, keď sa sama nenachádza v najlepšej ekonomickej kondícii. Preto sa mu hovorí, že je to rýchle a nízkorozpočtové predsedníctvo. Rýchle v tom zmysle, že bude vykonávať funkciu ani nie do konca apríla, lebo potom budú voľby do Európskeho parlamentu. Nízkorozpočtové preto, lebo oni sami si vyčlenili veľmi nízky finančný rozpočet. Na ministerstve zahraničných vecí napríklad naberajú iba pár ľudí mimo ministerstva, lebo každý rok ich nabrali asi 600. Tiež už zrušili niektoré pravidelné zasadnutia, ktoré v minulosti bývali – či už premiérov, alebo niektorých rezortných ministrov. Ale to ešte stále neznamená, že by nemohli byť výbornými predsedami. Z praxe EÚ je známe, že tie menšie štáty boli lepšími predsedami ako tie väčšie.

Predsedníctvo EÚ ale neustále rotuje medzi členskými krajinami. Nebolo by lepšie, ak by predsedala len jedna krajina?

Často sa špekuluje o tom, že dnes keď EÚ vytvorila funkciu stáleho predsedu nie je rotujúce predsedníctvo až tak dôležité. Podľa mňa dôležité je! Aj na príklade Grécka to vidíme, pretože ten rotujúci predseda, tá krajina môže nastoliť otázky, na ktorých má ona sama záujem, aby sa zviditeľnila, niečo dosiahla, lebo ona si vymýšľa programy zasadnutí. Ona zvoláva zasadnutia, takže táto úloha je stále veľmi dôležitá. Pozerám sa do budúcnosti – Slovensko bude už onedlho v druhom polroku 2016 predsedníckou krajinou, a preto by malo všetko toto sledovať veľmi podrobnou lupou.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Takže je podľa vás správne, že krajina, ktorá má problémy, predsedá?

To s tým nemá nič spoločné. Toto je naplánované už dlho na mnoho rokov dopredu. Nejde o to, že teraz si vyberieme toho alebo toho, to už je schválené v minulosti a tento poriadok sa jednoducho dodržuje. My budeme predsedami v druhom polroku 2016 aj keby sme nemali Vládu. Budeme hneď po voľbách a to bude veľmi náročné. Česi zrútili Vládu počas svojho predsedníctva. Takže to nemôžeme hodnotiť ako nejaký úspech, že krajina bola zvolená za predsedu. To je presne naplánované a toto poradie sa striktne dodržuje. Som presvedčený o tom, že Gréci to zvládnu. Ich ekonomická situácia je veľmi zlá, ale pokiaľ ide o riadenie procesov potrebných na to, aby sa Európska rada schádzala, aby sa schádzali ministri poľnohospodárstva, dopravy a podobne, Grécko je dobre pripravené a má na to dobrých odborníkov. Toto oni určite zvládnu dobre aj preto, že sú na tom tak zle doma. Vládne s nimi ľudská sympatia typu dajme im možnosť, aby sa prejavili. Už mnohí ich odsudzovali, mnohí predpovedali, že Grécko vypadne z eurozóny a ukazuje sa, že tam naopak dochádza k určitému rozvoju.

Ďakujeme sa rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Eduard Kukan.

O ram

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices