V Británii sa hovorí, že za aktuálne povodne môžu aj európske poľnohospodárske regulácie

Buckinghamský palác
Buckinghamský palác. PHOTO: Flickr.

Na ostrovoch v atmosfére blížiaceho sa referenda o vystúpení dostáva EÚ ostré PR zásahy. Médiami najnovšie prebehla správa o tom, že za aktuálne povodne v Británii môžu aj európske poľnohospodárske regulácie. Tie nútia farmárov zbavovať sa „prebytočnej vegetácie“ a vysekávať tak ochranné pásy kríkov, ktoré zachytávali vodu. Môže to byť pravda, môže to byť prehnané. Faktom však je, že postupná byrokratizácia a zjednocovanie akejkoľvek aktivity v Európe zabíja iniciatívu a metódu pokus-omyl, ktorá stála za nejedným zásadným objavom či zlepšením v minulosti.

EÚ sa nedarí ani kupovať si popularitu cez regionálnu pomoc. „Wales išiel vďaka regionálnej pomoci vzad, nie vpred,“ vyjadril sa jeden britský poslanec z Walesu. Tieto slová potvrdzujú ak viaceré štúdie. Rozdávanie peňazí nefunguje v Afrike, nefunguje ani v Európe.

Grécko dosiahlo primárny rozpočtový prebytok necelé 1%. Po odčítaní nákladov na dlh vybralo viac, ako minulo

Táto správa je ako tradičná fanfára pri vyratúvaní úspechov Trojky v obnove ekonomicky zdevastovanej krajiny. Problém je, že Grécko má aj ten dlh. Aby ho aspoň začalo splácať (znižovať), tak pri 2 % ročnom ekonomickom raste (dosť optimistický predpoklad na najbližšie roky) by ten prebytok musel byť závratných 12 %. Teda Gréci by museli na daniach vybrať (alebo na výdavkoch skresať) zhruba o 11 miliárd viac, ako tento rok. Grécky rozpočet je necelých 50 miliárd EUR. Najlepšie sú na tom Nemci, ktorí dokážu splácať dlh aj pri 0,2 % primárnom deficite. Slovensko by potrebovalo 0,53 % primárny prebytok na začatie splácania dlhu, v skutočnosti je primárny deficit asi 1,2% HDP.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices