Vangelis Meimarakis
Predseda gréckeho parlamentu Vangelis Meimarakis PHOTO: © European Union, 2013

Predseda gréckeho parlamentu: Súčasná Európa nie je taká, akú sme chceli a nie sme z nej šťastní

Vangelis Meimarakis
Predseda gréckeho parlamentu Vangelis Meimarakis
PHOTO: © European Union, 2013

Veľa vecí by sa malo zmeniť a Európa vo svojej súčasnej podobe – i v tom, ako je prezentovaná vo svete – nie je taká, aká by mala byť. Taký je názor predsedu gréckeho parlamentu Vangelisa Meimarakisa. Člen vlády predsedníckej krajiny, ale zároveň aj krajiny, ktorá Únii svojho času narobila nemalé vrásky sa tiež zúčastnil Medziparlamentnej konferencie o hospodárskych pomeroch v EP.

V rozhovore, ktorý vám ponúkame nižšie, prispel svojím názorom nielen na európsky ekonomický kurz, ale aj na blížiace voľby do EP alebo dôsledky politiky takzvanej trojky v jeho krajine. „Úzka a plodná spolupráca poslancov národných parlamentov a Európskeho parlamentu prináša rozhodnutia, ktoré dokážeme ľuďom vysvetliť,“ myslí si Meimarakis. „Občania Únie sa cítia izolovaní. My, ako ich priami a volení zástupcovia, by sme mali diskutovať s inštitúciami EÚ, aby sme dosiahli skutočný pokrok. Musíme nájsť riešenia súčasných problémov a prijať také opatrenia, aby sa podobné krízy v budúcnosti neopakovali.“

Grécky štátnik zdôraznil, že pre to, aby sme mohli zmeniť budúcnosť Európy, je nesmierne dôležitá účasť v nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu. Pripustil, že účasť vždy výrazne zaostáva za očakávaniami a nádejami európskych politikov. „Ale myslím si, že ľudia pochopia, že sme vo veľmi kritickom období a že práve ich hlasy rozhodnú o budúcnosti. Ak sa nám podarí presvedčiť ich, aby išli voliť a prispeli tak k vyriešeniu týchto otázok,  bude volebná účasť dobrá,“ nádeja sa Vangelis Meimarakis. Veľkú šancu na to, že dobrá účasť bude aspoň v jeho rodnej krajine vidí v tom, že v Grécku budú voľby do EP prebiehať súčasne s komunálnymi.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Riešenie súčasného stavu Európy vidí v dialógu a v lepšom zapojení sa krajín. Iba tak podľa neho môžeme Európu pretvoriť na tú „vysnívanú“. Taktiež verí, že je možné poraziť euroskepticizmus, pretože ten je najmä dôsledkom nepripravenosti Európy vyrovnať sa s krízou. Tá sa udiala tak rýchlo, že na ňu starý kontinent zareagoval nervózne.

Ďalšie myšlienky a návrhy tohto politika si môžete vypočuť v rozhovore:

O nin

Odporúčame pozrieť

spotrebice

Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení

Máte pokazenú práčku, mixér, či telefón a radi by ste si ho dali opraviť? Lenže …

Consent choices